Σεισμός στην παγκόσμια οικονομία: Άλμα σε ομόλογα και πληθωρισμό

Στην επικίνδυνη ζώνη εισέρχονται τα ευρωομόλογα, ενώ το ελληνικό 10ετές ομόλογο ανέβηκε στα επίπεδα που ήταν το 2019 μετά τις ανακοινώσεις τις ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων. Η παγκόσμια οικονομία πλέει σε επικίνδυνα νερά, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να σκαρφαλώνει σε υψηλό από το 1981 λόγω της ανόδου των τιμών.

Το χάσμα αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των τίτλων της Γερμανίας διευρύνθηκε για τρίτη ημέρα στις 226 μονάδες βάσης και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020. Η κίνηση φέρνει την απόκλιση πιο κοντά στις 250 μονάδες βάσεις, επίπεδο που οι υπεύθυνοι έχουν χαρακτηρίσει ως «επικίνδυνη ζώνη» (danger zone).

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε την Πέμπτη (9/6) την αποφασιστικότητα των αξιωματούχων να σταματήσουν τον λεγόμενο «κατακερματισμό» εντός της ευρωζώνης. Και εξέθεσε σχέδια για σειρά αυξήσεων επιτοκίων που ξεκινούν από τον Ιούλιο.

Ωστόσο, δεν παρουσίασαν κάποιο νέο εργαλείο -όπως ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων– το οποίο ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές θεωρούν απαραίτητο για να αποτραπεί η δυσανάλογη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών στις πιο υπερχρεωμένες οικονομίες της Μεσογείου.

«Μια τέτοια ασαφής προσέγγιση για τη δημιουργία backstop στα spread σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων πρέπει πρώτα να μεταβεί σε κατάσταση κρίσης με διεύρυνση των spreads, προτού ενεργήσει η ΕΚΤ», έγραψε ο Jorge Garayo, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Société Générale SA.

ομόλογα, 10ετές ομολογο, ελλάδα, απόδοση

Βαριά χτυπήματα στο ελληνικό χρέος

Βαριά χτυπήματα δέχτηκε και το ελληνικό χρέος, το οποίο θεωρείται ακόμη πιο ευαίσθητο στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από το αντίστοιχο ιταλικό. Η απόδοση του δείκτη αναφοράς 10 ετών αυξήθηκε έως και 29 μονάδες βάσης στο 4,41%, που είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2019.

Στρατηγικοί αναλυτές σημείωναν ότι υπάρχει κίνδυνος να τεθούν υπό τέτοια πίεση υπερχρεωμένα κράτη της ΕΕ, ώστε να αναγκαστεί η ΕΚΤ να σταματήσει εντελώς την αύξηση των επιτοκίων.

«Δεν έχει πολύ νόημα για την ΕΚΤ να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, να προκαλεί κατακερματισμό και μετά να εισάγει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπισή του», ανέφεραν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup Inc.

Άλμα πληθωρισμού στις ΗΠΑ έφερε η αύξηση των τιμών

Η άνοδος των τιμών σκαρφάλωσε τον πληθωρισμό σε υψηλό από το 1981. Στο 6% ο δομικός πληθωρισμός. Πάνω από το 2,9% εκτινάχτηκε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου.

Μεγαλύτερη άνοδο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, επίπεδο που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στο 8,3%, όσο και τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο είχε βρεθεί στο 8,5%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 1% έναντι εκτιμήσεων για ενίσχυση κατά 0,7%. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε κινηθεί 0,3% υψηλότερα σε μηνιαία βάση.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση και 6% σε ετήσια. Οι τιμές στην ενέργεια κινήθηκαν 3,9% υψηλότερα σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη στο 34,6%. Οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν 16,9% σε μηνιαία βάση, με την ετήσια άνοδο να ανέρχεται στο 106,7%.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου εκτινάχτηκε κατά 8 μονάδες βάσης πάνω από το 2,9%.

Βαριές απώλειες στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Στο «κόκκινο» οι δείκτες, μετά την αναπάντεχη εκτόξευση του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 στη Wall Street. Πάνω από το 3,1% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών.

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,8% στις 31.682 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,3% χαμηλότερα στις 11.481 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει βουτιά 2,1% στις 3.935 μονάδες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1981. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στο 8,3%, όσο και τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο είχε βρεθεί στο 8,5%.

Οι τιμές στην ενέργεια κινήθηκαν 3,9% υψηλότερα σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη στο 34,6%. Οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν 16,9% σε μηνιαία βάση, με την ετήσια άνοδο να ανέρχεται στο 106,7%.

«Επιβεβαιώνει ορισμένους από τους φόβους που άκουσα από τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα», δήλωσε αναλύτρια της RBC Capital Markets. «Αναγκάζει κάπως τις μετοχές να παραμείνουν στο κάτω μέρος του εύρους στο οποίο ήταν; Ίσως. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό για να οδηγήσει σε νέα χαμηλά», τόνισε.

Η αναπάντεχη άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει τους traders να αποτιμήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed αργότερα φέτος. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, η οποία θεωρείται μία από τις πιο ευαίσθητες στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, εκτινάχθηκε πάνω από το 2,9%, καταγράφοντας άλμα 8 μονάδων βάσης.

Η κίνηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έρχεται μετά την απότομη πτώση των μετοχών κατά την τακτική συνεδρίαση της Πέμπτης, με τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite να υποχωρεί έκαστος περισσότερο από 2%. Ο Dow έκλεισε περισσότερες από 600 μονάδες, χάνοντας περίπου 400 μονάδες, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης τελευταίας ώρας διαπραγμάτευσης στη Wall Street.

Την Πέμπτη, ο Dow Jones υποχώρησε 1,94% στις 32.272, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,38% στις 4.017 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,75% στις 11.754 μονάδες.

Για την εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,9%, σε τροχιά για τη 10η πτωτική εβδομάδα του τις τελευταίες 11. Ο S&P 500 και ο Nasdaq κινούνται χαμηλότερα κατά περισσότερο από 2%, σε τροχιά για την ένατη εβδομάδα απωλειών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι… αποκαλυπτικές φωτογραφίες της Αναστασίας Γιάμαλη που δεν έχει εξαφανίσει ακόμη (pic)

Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασε η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη στο προσωπικό...

Πυρηνική βόμβα η πρόβλεψη του Γιώργου Κύρτσου για το βιβλίο του Στέφανου Κασσελάκη (pic)

Σε δημόσια παρέμβασή του ο Γιώργος Κύρτσος αναφέρει:Στις 16...