ΣΕΒ: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ελληνική βιομηχανία

Οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που “βρίσκεται σε πρωτοφανή άνθιση” είναι, όπως προέκυψε από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα δυνατά σημεία της ελληνικής οικονομίας. Ενώ το κόστος της ενέργειας, το μη μισθολογικό κόστος και η – ευρωπαϊκή και ελληνική – γραφειοκρατία περιγράφονται ως οι κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες για την περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Στην αντίστοιχη εκδήλωση του 2021 οι επενδύσεις και οι νεοφυείς επιχειρήσεις επισημάνθηκαν ως παράγοντες αισιοδοξίας για την εξέλιξη της οικονομίας, οι οποίοι επαληθεύτηκαν.

Στην εφετινή συνέλευση ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, τόνισε ότι “μετά από μια δεκαετή επενδυτική ανομβρία, σήμερα υπάρχει μια σημαντική λίστα επενδύσεων και έργων, ιδιαίτερα σοβαρή χρηματοδοτική προοπτική από την Ευρώπη, και μεγάλη αύξηση των ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, οι εξαγωγές ακολουθούν αυξητική πορεία, με τις βιομηχανικές να έχουν τριπλασιαστεί από το 2010, ενώ το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται σε πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, άνθιση». Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και για τα επόμενα 2-3 χρόνια το πεδίο προδιαγράφεται θετικό παρά τις μεγάλες, νέες, προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή”.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας επεσήμαναν ότι το υψηλό κόστος αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις – και συνολικά για τις ευρωπαϊκές απέναντι στις ΗΠΑ. Διέκριναν καθυστέρηση επενδύσεων στα δίκτυα προκειμένου να “χωρέσουν” περισσότερες ΑΠΕ και να μην καθυστερούν οι αιτήσεις βιομηχανιών για επενδύσεις στην ιδιοκατανάλωση, ενώ ζήτησαν μεγαλύτερη στήριξη των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, η πράσινη μετάβαση μπορεί να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στη χώρα μας ενεργειακή αυτάρκεια αλλά και δυνατότητα εξαγωγών “πράσινης” ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τέλος το μη μισθολογικό κόστος αναφέρθηκε ότι για να δοθεί π.χ. αύξηση 1 ευρώ σε ένα μεσαίο στέλεχος, η επιχείρηση πρέπει να καταβάλει 3 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4 % την προηγούμενη 4ετία και προγραμματίζεται μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα από το 2025 ενώ σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους οδήγησαν η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;