Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων από το 2024

Βρίσκονται σε εξέλιξη αλλαγές στη φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων από την αρχή του 2024. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις επικεντρώνονται κυρίως στις επεμβάσεις στις συμβάσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ παράλληλα προβλέπεται η κατάργηση της δυνατότητας πληρωμής με μετρητά για την αγορά ακινήτων. Κάθε συμβόλαιο με προκαταβολή ή πληρωμή με μετρητά θα θεωρείται άκυρο, και απαγορεύεται η μεταγραφή του.

Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2024, καταργείται η υποχρέωση για χορήγηση βεβαίωσης για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) κατά τις μεταβιβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδεικνύουν τη μη οφειλή τους για το ΤΑΠ, αφού οι απαραίτητες πληροφορίες θα συλλέγονται από τον συμβολαιογράφο που θα συντάσσει το συμβόλαιο.

Σημαντική είναι επίσης η επιφύλαξη για ανακαινίσεις, με τη νέα νομοθεσία να παρέχει κίνητρα με μείωση φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων. Οι δαπάνες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων μειώνουν τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ για περίοδο πέντε ετών.

Σημαντικές αλλαγές επικρατούν και στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου πρόσωπα με τρία ή περισσότερα ακίνητα υποχρεούνται να εγγραφούν ως επιχειρηματίες, να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Επιπλέον, επιβάλλονται νέα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.

Τέλος, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ, με το Ελληνικό Κτηματολόγιο να ενημερώνει τον δήμο και να εισπράττει το τέλος από τον υπόχρεο δικαιοπάροχο. Επιπλέον, απλοποιούνται οι διαδικασίες για την αγορά ξεχωριστών ιδιοκτησιών σε πολυκατοικία, εξαλείφοντας την πολλαπλή προσκόμιση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος. Το νέο σύστημα εφαρμόζεται μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου, εξασφαλίζοντας την ηλεκτρονική συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;