Σήμερα η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή – Κορύφωση της πολιτικής σύγκρουσης

Σήμερα η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με την κατηγορία της συγκάλυψη των ενόχων του εγκλήματος στα Τέμπη, στον απόηχο νέων αποκαλύψεων για παραποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων του δυστυχήματος.

Συγκεκριμένα, οι 32 βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσουν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της «χάλκευση» και «διοχέτευση σε φιλικά μέσα» ηχητικού υλικού για τον σταθμάρχη που αποτελεί προϊόν συρραφής.

Για τη συζήτηση της πρότασης απαιτούνται συνολικά 50 υπογραφές, οι οποίες φαίνεται να έχουν διασφαλισθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ στήριξη στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, αλλά με επιφυλάξεις, φαίνεται να παρέχουν και ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Όπως αναφέρει ο κανονισμός της Βουλής, με την υποβολή της πρότασης στον Πρόεδρο της Βουλής διακόπτεται η συζήτηση στην Ολομέλεια και η κυβέρνηση αποφασίζει εάν θα εκκινήσει αμέσως η τριήμερη συζήτηση ή το αργότερο μετά από δύο εικοσιτετράωρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη» για την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον θα δοθεί το πράσινο φως για την άμεση έναρξη της συζήτησης και την ολοκλήρωσή της τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ή της Παρασκευής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Επιπλέον, θεωρείται πιθανό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασκήσει το δικαίωμά του, όπως έκαναν στο παρελθόν και προκάτοχοί του, μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί μια πρόταση εμπιστοσύνης διευκολύνει παραδοσιακά τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης να μιλούν εφ’ όλης της ύλης, ενώ στην πρόταση δυσπιστίας ασκείται μεγαλύτερη πίεση για συγκεκριμένες απαντήσεις, εν προκειμένω στις καταγγελίες περί συγκάλυψης των ενόχων στην υπόθεση των Τεμπών.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επανεκλογή της, δεν θα δυσκολευτεί να λάβει την εμπιστοσύνη των βουλευτών και να εμφανιστεί αρραγής στα μάτια της κοινής γνώμης.

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν την τριήμερη συζήτηση ως μια ευκαιρία για να κληθεί η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για την παραποίηση και διαρροή του ηχητικού υλικού, για το επίμαχο «μπάζωμα» του τόπου του δυστυχήματος, αλλά και για τα πεπραγμένα της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία άφησε εκτός του κάδρου των ευθυνών τους χειρισμούς των αρμόδιων υπουργών.

Χθες μάλιστα είδε το φως της δημοσιότητας το αυθεντικό ηχητικό ντοκουμέντο από τη νύχτα της τραγωδίας, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι κάποιοι αφαίρεσαν συνομιλίες από το υλικό που διοχετεύθηκε προς συγκεκριμένα ΜΜΕ για να στραφούν όλες οι ευθύνες προς τον σταθμάρχη.

Πηγές της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η πρόταση μομφής θα υποχρεώσει και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για την υπόθεση στην Ολομέλεια, κάτι που δεν έπραξε κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...