Σάλος στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ βομβάρδισε το Ιράν χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου

Εντάσεις στην Ουάσιγκτον για την απόφαση Τραμπ να παρακάμψει το Κογκρέσο και τις αντιδράσεις Δημοκρατικών για τον κίνδυνο πολέμου στη Μέση Ανατολή


Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε βομβαρδισμούς εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Κογκρέσου. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN, μόνο οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων ενημερώθηκαν εκ των προτέρων, ενώ η ηγεσία των Δημοκρατικών ενημερώθηκε αφότου έπεσαν οι πρώτες βόμβες.

Ο Μάικ Τζόνσον και ο Τζον Θουν έλαβαν ενημέρωση πριν την επίθεση, σε αντίθεση με τον Τσακ Σούμερ και τον Χακίμ Τζέφρις, που ενημερώθηκαν λίγο πριν το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου.


Οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών: «Παραπλανητική και αντισυνταγματική η απόφαση»

Η απόφαση του Τραμπ πυροδότησε σφοδρή κριτική από τους Δημοκρατικούς, που έκαναν λόγο για αντισυνταγματική ενέργεια και για μονομερή κίνηση που παραβιάζει τη διαδικασία διαβούλευσης. Ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε «χωρίς στρατηγική και χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο», ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο Τιμ Κέιν επανέφερε το αίτημά του για ψηφοφορία στο Κογκρέσο, ώστε να αποσαφηνιστεί η θέση του σώματος για τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ.


Ζητούν εξηγήσεις και στρατηγικό σχέδιο πριν κλιμακωθεί η ένταση

Ο Χακίμ Τζέφρις, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, σημείωσε πως η απόφαση Τραμπ θέτει σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών στρατιωτών και αυξάνει τον κίνδυνο ενός καταστροφικού πολέμου. Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο να προσέλθει άμεσα στο Κογκρέσο και να παρουσιάσει σαφές στρατηγικό πλάνο.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές και άλλοι Δημοκρατικοί ζήτησαν ακόμη και την παραπομπή του Τραμπ, καταγγέλλοντας παραβίαση του συντάγματος.


Σκέψεις για καθαίρεση και εσωκομματικές αντιρρήσεις στους Ρεπουμπλικάνους

Ενώ η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων στηρίζει τον Τραμπ, κάποια στελέχη όπως ο Τόμας Μάσι εκφράζουν επιφυλάξεις, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αντισυνταγματική».

Ο Μπέρνι Σάντερς μίλησε για «χοντροκομμένη καταπάτηση του Συντάγματος», ενώ τόνισε πως η κίνηση Τραμπ αναιρεί την υπόσχεση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;