Ρούλα Πισπιρίγκου: Καθηγητής τοξικολογίας αμφισβήτησε ότι η μικρή Τζωρτζίνα πέθανε από κεταμίνη

Αμφισβητώντας πως μπορεί να υπάρξει ένα ασφαλές αποτέλεσμα για τα αίτια θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο καθηγητής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αριστείδης Τσατσάκης, ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων από την πλευρά της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο μάρτυρας, αφού έκανε μία εκτενή αναφορά στα στοιχεία του βιογραφικού του, είπε πως ο σκοπός της κατάθεσης του είναι να βοηθήσει το δικαστήριο.

«Η συνολική μου άποψη είναι πως η διερεύνηση ως προς το αποτέλεσμα που γράφτηκε είναι ελλιπής, δεν πιστοποιεί αυτό το αποτέλεσμα ότι έχουμε μία θανατηφόρα δηλητηρίαση που προκάλεσε το θάνατο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ισχύει το αποτέλεσμα, εγώ μιλάω επιστημονικά πως έπρεπε να γίνει αυτό», τόνισε ο μάρτυρας.

Ουσιαστικά ο κ. Τσατσάκης κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ξεκαθάρισε πως δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα αλλά εκτιμά πως τη στιγμή που διατυπώθηκε από τον ιατροδικαστή δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να δοθεί η συγκεκριμένη αιτία θανάτου.

Ερωτώμενος από την έδρα είπε πως δεν έχει άποψη για το πως και από ποιον χορηγήθηκε η κεταμίνη στην Τζωρτζίνα και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με την πληρότητα της τοξικολογικής έκθεσης Ράικου. «Εγώ δεν έχω στοιχείο που να λύνει την υπόθεση έχω, όμως, τη μεθοδολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως ο τοξικολόγος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πως δόθηκε η κεταμίνη.

«Δεν υπάρχει αμφισβήτησης ποσότητας, λέμε ότι όλα τα πράγματα είναι δηλητήρια», τόνισε ο μάρτυρας και διευκρίνησε : «Όλα εξαρτώνται από την ποσότητα. Δεν αμφισβήτησα ποσότητα , ούτε ότι βρέθηκε. Υπάρχουν άλλα πράγματα που αμφισβητούν το αποτελέσματα.»

Ο καθηγητής τοξικολογίας τόνισε συγκεκριμένα: «Όταν ένας τοξικολόγος μιλάει για δηλητηρίαση και την δείχνει ως αίτιο, σημαίνει την έχει ξεχωρίσει. Όταν λέμε ότι παρέμεινε στον οργανισμό αρκετή ώρα και παρήγαγε και μεταβολίτες, θα πρέπει να πούμε ότι βρήκαμε μεταβολίτες κεταμίνης και είναι σε υψηλά επίπεδα και στα όργανα ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα. Στα ούρα δεν υπάρχει μεταβολίτης, ανιχνεύθηκε σε μικρή ποσότητα. Είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και λες αυτό είναι δηλητηρίαση, την προκάλεσε αυτό, αυτό που δεν είναι σωστό είναι να έχουμε ένα εμπλουτισμό του αποδεικτικού στοιχείου εν καιρώ.»

Για τη μικρή Τζωρτζίνα ο μάρτυρας τόνισε ότι έπαιρνε πάρα πολλά φάρμακα. «Το κορίτσι έπαιρνε τόσα φάρμακα που όλα είναι τοξικά!» τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν να κάνουν εξετάσεις από τον εγκέφαλο και το ήπαρ και να πιστοποιήσουν αυτό. Βρέθηκε και μιδιαζολάμη η οποία δεν αναφέρεται επίσης στο φύλλο νοσηλείας.Αυτό που βρέθηκε είναι σύμφωνα με πρωτόκολλα. Εμείς πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα και να το πιστοποιήσουμε και να δούμε μήπως η μιδαζολάμη έκανε τη ζημιά. Αυτά που είδα δεν αποδεικνύουν το αποτέλεσμα για τη θανατηφόρα δηλητηρίαση.»

Σύνεδρος (δεξιών) : Θα μπορούσε να λάβει το παιδί την κεταμίνη ενώ ήταν σε ανακοπή;

Μάρτυρας : Θα μπορούσε. Στο αίμα βρέθηκε κεταμίνη, στα ούρα όχι.

Σύνεδρος : Οπότε λέτε ότι αυτό ταιριάζει να έχει δοθεί μετά;

Μάρτυρας : Μπορεί. Θα μπορούσε εάν τότε ήταννζωντανό το παιδί. Είναι ασαφές εάν θα μπορούσε ή όχι. Δε φαίνεται να έχει δοθεί πολύ πριν. Θα μπορούσε να έχει δοθεί και να βρεθεί, εάν δόθηκε μέσα σε 15-20 λεπτά, εάν υπήρχε κυκλοφορία θα υπήρχε και μεταβολισμός. Είπα πως έπρεπε να γίνει για να είναι σωστά παρουσιασμένο το αποτέλεσμα.

Δ. Καράμπελας (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας) : Σύμφωνα με κ. Ράικο η τοξικότητα μίας δόσης εξαρτάται από τη χορήγηση της. Συμφωνείτε;

Μάρτυρας : Συμφωνώ.

Δ. Καράμπελας : Πως πρέπει να χορηγείται;

Μάρτυρας : Δεν είναι ερώτηση αυτή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Εμείς την δίνουμε καθημερινά σε πειραματόζωα.

Δ. Καράμπελας: Είπατε είναι ασφαλές;

Μάρτυρας: Είπα είναι ασφαλές σε σχέση με άλλες ουσίες που έχουν μικρό παράθυρο ασφάλειας.

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας) : Η θέση σας είναι πως έχουμε μία λάθος μεθοδολογία που έδωσε λάθος αποτελέσμα. Είναι αναξιόπιστη η έκθεση;

Μάρτυρας : Δεν μπορώ να το πω. Είπα δεν είναι πλήρης για να προκαλέσει έλεγχο για ένα αποτέλεσμα όπως εδόθη.

Δ. Γεωργακόπουλος : Ο κ. Μπουζιάνης είπε πως επιβεβαιώνει την αιτία θανάτου, βιάστηκε θεωρείται εσείς; Θα έπρεπε να κάνει κι άλλες ενέργειες;

Μάρτυρας : Εάν με ρωτούσε θα του απαντούσα. Θα του έθετα κάποια θέματα. Θα του έλεγε «Σωτήρη δεν μπορείς να προχωρήσεις έτσι».

Ο καθηγητής τοξικολογίας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την υπεράσπιση σχετικά με τις τοξικολογικές εξετάσεις και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν σταδιακά σε βάθος χρόνου ενώ είπε πως και τώρα θα μπορούσε και τώρα να γίνει εξέταση στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας και επανέφερε το αίτημα για εξέταση του αίματος του παιδιού.

«Επιστημονικά πάσχει» τόνισε ο μάρτυρας με τον Αλέξη Κούγια να κάνει λόγο για «επιστημονική φαντασία».

Αλέξης Κούγιας: Παγκοσμίως έχει πιστοποιηθεί πόση είναι η θανατηφόρα δόση κεταμίνης;

Μάρτυρας: Όχι, δεν υπάρχει.

Ο μάρτυρας μάλιστα τόνισε πως στο μεταθανάτιο αίμα που προήλθε από την καρδιά της Τζωρτζίνας οι τιμές που καταγράφονται είναι τριπλάσιες του πραγματικού. «Το αξιόπιστο είναι το περιφερικό αίμα» ανέφερε ο μάρτυρας.

Αλέξης Κούγιας: Το κάνει από άγνοια ο κ. Ράικος ; Δικαιολογείται να μην γνωρίζει ;

Μάρτυρας : Να μην γνωρίζει όχι.

Αλέξης Κούγιας: Το αποκρύπτει ;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω αν το αποκρύπτει. Υπάρχουν καθηγητές και καθηγητές, δικαστές και δικαστές, δικηγόροι και δικηγόροι.

Ο μάρτυρας , απαντώντας σε σχετική ερώτηση , αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο ο καθηγητης Ράικος υπολόγισε την ποσότητα της κεταμίνης που εντοπίστηκε στην Τζωρτζίνα. «Αν το πας σε συνέδριο στα Μαύρα Αλώνια θα χειροκροτήσουν σε άλλο δεν θα το δεχτούν» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας «άποψη μπορεί να λέει οποιοσδήποτε».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...