«Ρεσιτάλ συγκάλυψης, η δικαίωση δεν θα έρθει» – Οργή και αγανάκτηση από τους συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι

Μεγάλη οργή και αγανάκτηση από τους συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι, από την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, 6 χρόνια μετά την τραγωδία που οδήγησε σε φρικτό θάνατο 104 πολίτες.

Συγγενείς και φίλοι που βρέθηκαν χθες (Μεγάλη Δευτέρα) στην αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασαν στο άκουσμα της απόφασης για το Μάτι.

«Εχθές ήταν μια συγκλονιστική ημέρα στο δικαστήριο. Είχε πολύ κόσμο, ήρθαν πάρα πολλοί συγγενείς θυμάτων. Το συγκλονιστικό ήταν να ακούς τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, να διαμαρτύρονται. Κάποια μητέρα σηκώθηκε, πήγε μπροστά στους κατηγορούμενους και με πολλή ευπρέπεια ρώταγε ‘εγώ πώς θα ζήσω;’. Δεν μπορείς να πεις κάτι άλλο για αυτές τις σκηνές», τόνισε μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αριστείδης Χερουβείμ, συγγενής θυμάτων και ανέφερε:

«Στα 6 χρόνια, και με την προδικασία, έχει γίνει γνωστό ότι πολλές φορές ο ανακριτής ζήτησε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου. Και τις τρεις φορές απορρίφθηκε. Αυτό δημιουργούσε ένα κλίμα. Τις περισσότερες φορές απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους».

Ο Αριστείδης Χερουβείμ σχολίασε και την στάση της έδρας, κατά την διάρκεια όλης της διαδικασίας. «Από την στιγμή που δικαζόταν και πλημμέλημα, οι ελπίδες ήταν μικρές για να υπάρχει κάποια ουσιαστική τιμωρία. Φτάσαμε με τα πολλά στην πρόταση του εισαγγελέα, που εκεί, περιόριζε τα πράγματα πολύ. Οι δικηγόροι λένε ότι είθισται ο εισαγγελέας να είναι, αυτό που γράφτηκε αλλά δεν ήταν καμία σχέση, ‘καταπέλτης’. Είθισται να είναι πιο αυστηρός και το δικαστήριο πιο μαλακό. Σε όλη την πορεία αυτής της υπόθεσης, οι δικαστές ζητούσαν να γίνει κακούργημα και οι εισαγγελείς αρνιόντουσαν να το αναβαθμίσουν. Το ίδιο έγινε και μέσα στην αίθουσα», τόνισε ο συγγενής θυμάτων και προσέθεσε:

«Περίμενα μια απόδειξη ότι 104 άνθρωποι στο Μάτι δεν αυτοπυρπολήθηκαν συγχρόνως λόγω κάποιου ‘ψυχαναγκασμού’. Έξι χρόνια τώρα έχει γίνει ένα ρεσιτάλ συγκάλυψης, υπάρχει ένα ρεσιτάλ προπαγάνδας. (…) Το Μάτι δεν είχε πολεοδομικά προβλήματα ή τουλάχιστον είναι μια τυπική περιοχή. Αν η φωτιά ξέφευγε και πέρναγε στις κατασκηνώσεις και στο Ζούμπερι, δεν μπορείτε να φανταστείτε για τι πράγμα θα μιλάγαμε σήμερα».

Επιπλέον απισήμανε πως η δικαίωση δεν πρόκειται να έρθει: «Το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε 16.41 γιατί υπάρχει κάποιο καταγεγραμμένο βίντεο από κάποια οικία. Ωστόσο υπάρχουν άπειρες μαρτυρίες ότι η φωτιά έχει ξεκινήσει 10 και 20 λεπτά αργότερα.

Είναι πολύ βολικό να πειράζουμε και την ώρα έναρξη της φωτιάς για να πούμε ότι αν το πρώτο πυροσβεστικό έφτασε 17.00 η ώρα στο σημείο δεν έκανε μισή ώρα να φτάσει αλλά το μεγάλο πρόβλημα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή τα πυροσβεστικά, που δεν μπήκαν ποτέ μέσα στο Μάτι μέχρι τις 22.30, ήταν το γιατί δεν ενημέρωσαν τον κόσμο να φύγει», τόνισε και κατέληξε:

«Εμένα μου έχει χαραχθεί στην μνήμη η αγόρευση ενός δικηγόρου υπεράσπισης που έλεγε στην έδρα ‘βλέπετε ποιον δικάζετε εδώ; Εδώ δικάζεται το κράτος’. (…) Η δικαίωση δε θα έρθει».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Οι δύο δημοσιογράφοι που ακούγεται ότι θα αντικαταστήσουν την Αναστασία Γιάμαλη στο Kontra Channel

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όπως...