Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Συγκρατημένη αισιοδοξία από τη μείωση κρουσμάτων – Καθοριστικές οι επόμενες μέρες

  Συγκρατημένη αισιοδοξία γεννά στην κυβέρνηση η μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι η αβέβαιη πορεία της πανδημίας, αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ επιβάλλουν την σχολιαστική τήρηση των μέτρων.

  Ερωτηθείς αν αναμένεται χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, μετά την 24η Ιανουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άνοιξε τα «χαρτιά» του, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής που συνεδριάζει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη. «Θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη τα δεδομένα. Θα ακουσουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής που θα σταθμίσει τα δεδομένα που έχει στα χέρια της και αντίστοιχα θα αποφασίσουμε» ανέφερε συγκεκριμένα.

  Σημείωσε ακόμη πως «τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μια απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία» αλλά όπως έσπευσε να προσθέσει «η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της δυναμικής του ιού».

  «Διαπιστώνεται ταυτόχρονα μια σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Και γι’ αυτό οι επόμενες μέρες κρίνονται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα καθοριστικές» τόνισε. Παράλληλα, όπως παρατήρησε, η ταυτόχρονη παρουσία των δύο μεταλλάξεων -της ‘Ο’ και της ‘Δ’ – συντηρεί την αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ. κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η διασπορά της ‘Ο’ στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη ‘Δ’, η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις Μ.Ε.Θ.» είπε. Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και οι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι.

  Επομένως, τόνισε, επιβάλλεται, κατ’ επέκταση, σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και ακόμη γρηγορότερη αύξηση -ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες- της εμβολιαστικής κάλυψης.

  Για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60


  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Οικονόμου κάλεσε όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν «όχι μόνο για να γλιτώσουν το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση». Επισήμανε παράλληλα πως, καθώς έληξε η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους, «ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο διότι υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν και μετέχουν ενεργά στο χτίσιμο της γραμμής άμυνας απέναντι στην πανδημία».

  «Προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει και για αυτό ο νόμος -όπως είπα και προηγουμένως- θα εφαρμοστεί στο απόλυτο» δήλωσε.

  Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Διορία για τρίτη δόση έως τις 31 Ιανουαρίου
  Υπενθύμισε παράλληλα πως μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια ή 3 μήνες από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων.

  Σχολεία: 31.000 κρούσματα εντοπίστηκαν την πρώτη εβδομάδα
  Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι την περασμένη Δευτέρα -πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων- ανιχνεύτηκαν περίπου 15 χιλ. κρούσματα, την Τρίτη 9,5 χιλ. και την Πέμπτη 6,5 χιλ.. Συνολικά, δηλαδή, την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν 31.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ μέχρι και την Παρασκευή από τα 80.000 τμήματα που λειτουργούν στη χώρα, ήταν κλειστά λόγω κρουσμάτων μαθητών μόλις τρία, είπε.

  Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «τα στοιχεία αυτά δείχνουν πρώτ’ απ’ όλα ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τους μαθητές και τον κοινωνικό τους κύκλο. Όταν τα σχολεία ήταν κλειστά είχαμε 15.000 κρούσματα σε παιδιά και λίγες μέρες μετά το άνοιγμά τους είχαμε 6.500. Και δεύτερον, αποδεικνύεται ότι με την εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων προστατεύεται όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο».

  Σημείωσε τέλος πως «αν η κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση της αντιπολίτευσης για κλειστά σχολεία, τότε τουλάχιστον 31.000 άτομα θα κυκλοφορούσαν ανέμελα, προκαλώντας πολλαπλάσια κρούσματα στις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση στην κοινότητα».

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ