Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Ποιοί πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά τον κορωνοϊό

  Του Βασίλη Σκουρή

  Οι καρκινοπαθείς πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά τον κορονοϊό και τα νοσοκομεία «μιας νόσου»!

  Τα στοιχεία έρευνας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου είναι πραγματικά συγκλονιστικά και κρούουν τον κώδωνα προς την πολιτεία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, έστω και τώρα.

  Η στήλη αναδημοσιεύει από τον «Ριζοσπάστη» το σχετικό κείμενο, υπό τον τίτλο «Καρκινοπαθείς και πανδημία: Πλήρωσαν ακριβά τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μίας νόσου- Σχεδόν οι μισοί καρκινοπαθείς απευθύνθηκαν στον ιδιωτικό τομέα και υποχρεώθηκαν σε επιπλέον δαπάνες»:

  Μία ακόμα πτυχή της εγκληματικής πολιτικής που θεωρεί «κόστος προς εξορθολογισμό» την Υγεία του λαού, της πολιτικής που εφάρμοσε και η κυβέρνηση ΝΔ μετατρέποντας το εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας σε μίας νόσου, αντανακλάται στα ευρήματα από το 2ο στάδιο της έρευνας που πραγματοποίησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) την άνοιξη του 2021, για την εμπειρία των ασθενών με καρκίνο από τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 κατά το 2ο και 3ο κύμα της, τον χειμώνα 2020 – 2021.

  Η έρευνα υλοποιήθηκε από 10 Μάρτη έως 10 Απρίλη, συμμετείχαν 512 ασθενείς και άτομα με εμπειρία καρκίνου από όλη την Ελλάδα, και αφορά το χρονικό διάστημα Νοέμβρης 2020 – Απρίλης 2021. Οι απαντήσεις των ασθενών θρυμματίζουν για άλλη μια φορά το κυβερνητικό αφήγημα ότι «κανείς ογκολογικός ασθενής δεν έμεινε χωρίς θεραπεία», «το ενισχυμένο ΕΣΥ λειτούργησε κανονικά» και ξεσκεπάζουν τις πραγματικές προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα δείχνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το 49% των καρκινοπαθών υποχρεώθηκαν σε επιπλέον δαπάνες για την αντιμετώπιση της νόσου, τις οποίες διαφορετικά θα είχαν αποφύγει. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ενάμιση χρόνο, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν ακυρωθεί χιλιάδες εξετάσεις, χειρουργεία, θεραπείες, λόγω της μετατροπής του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μίας νόσου.
  • Το 47% των επιβιωσάντων χρησιμοποίησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας τον ιδιωτικό τομέα, έναντι 33% τον δημόσιο. Μετά τα τεστ για τον κορονοϊό και τις διπλάσιες αποζημιώσεις από το ΕΟΠΥΥ για κάθε κρεβάτι, και σ’ αυτό το πεδίο ο ιδιωτικός τομέας Υγείας έκανε χρυσές δουλειές, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
  • Το 22% δηλώνουν ότι η θεραπεία τους επηρεάστηκε λόγω της COVID-19.
  • Το 50% δηλώνουν ότι υπήρξε καθυστέρηση επικοινωνίας με τον γιατρό.
  • Η καθυστέρηση – ακύρωση των ραντεβού και των επαναληπτικών εξετάσεων (35%) καθώς και ο αποκλεισμός από τα νοσοκομεία (15%) ήταν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασθενείς με καρκίνο.
  • Το 77% αναφέρει ότι η πανδημία είχε επιπτώσεις στην ψυχολογική τους κατάσταση.
  • Οι 8 στους 10 συμμετέχοντες πιστεύουν ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να έχουν προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός των καρκινοπαθών, όπως και άλλων ευπαθών ομάδων ξεκίνησε 4 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος. Ενώ μέχρι και σήμερα άλλη μια ευπαθής ομάδα, όπως οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν, παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει με προσωπικό και πόρους τη δημόσια ΠΦΥ και να αναπτύξει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
  - Advertisement -
  ΠΗΓΗieidiseis.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ