«Καμπανάκι» για την επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων – Επιστολή βιομηχανικών οργανώσεων σε Μητσοτάκη με 6 προτάσεις – μέτρα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων εν μέσω της ενεργειακής κρίσης κρούουν οι βιομηχανικές οργανώσεις με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την επιστολή υπογράφουν οι επικεφαλής των βιομηχανικών οργανώσεων της χώρας, ΣΕΒΣΒΕΕΒΙΚΕΝΕλληνική ΠαραγωγήΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΒΣΕΚ, οι οποίοι αν και αναγνωρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζουν ότι «ένταση της ενεργειακής κρίσης είναι πλέον τέτοια που δημιουργεί μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση στις επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ».
Remaining Time-0:00FullscreenMuteΟι επικεφαλής των βιομηχανικών οργανώσεων επισημαίνουν ότι «όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη ΕΕ, οι επιχειρήσεις όλης της ελληνικής επικράτειας και όλων των μεγεθών βιώνουν πλέον μια κρίσιμη κατάσταση με αντικειμενικές προκλήσεις στην ομαλή λειτουργία ή την επιβίωση τους. Το διαχρονικό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας του κόστους ενέργειας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την τρέχουσα αδυναμία πρόβλεψης του ακόμα και σε βραχυπρόθεσμη βάση, λειτουργούν αντίρροπα στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τη θετική δυναμική που κατάφεραν να αποκτήσουν τα τελευταία χρόνια. Η αντιμετώπιση της υπαρξιακής απειλής που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση στη βιομηχανία, αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα, ώστε να συνεχιστεί η προσφορά της σε νέες θέσεις απασχόλησης, πρόσθετα δημόσια έσοδα, αύξηση των εξαγωγών και στήριξη των τοπικών κοινωνιών ειδικά στην περιφέρεια».

Οι προτάσεις

Οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού κόσμου προτείνουν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα, όπως:

  1. Αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους, για την ανταγωνιστική χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η απαιτούμενη προβλεψιμότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση μιας τιμής στόχου (ανάλογης άλλων χωρών της ΕΕ) και της επικαιροποίησης της επιδότησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  2. Εξαίρεση διμερών συμβολαίων PPAs (Purchase Power Agreements) από το μηχανισμό αποζημίωσης (ΕΕΑΕΗ) καθώς αποτελούν βασικό εργαλείο μείωσης του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις.
  3. Επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs (Green Pool) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  4. Διευκόλυνση επιχειρήσεων στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ, μέσα από δημιουργία ηλεκτρικού χώρου, έγκριση κατά προτεραιότητα των αιτήσεων σύνδεσης, net metering και στην υψηλή τάση.
  5. Άμεση αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου ενέργειας, για καλύτερη ποιότητα στην ηλεκτροδότηση και διασφάλιση ηλεκτρικού χώρου για νέες συνδέσεις ΑΠΕ.
  6. Σημαντικά κίνητρα για την υποστήριξη μεγαλύτερου εύρους επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση, ως απάντηση σε επενδυτικές πολιτικές άλλων χωρών, όπως το US Inflation Reduction Act.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;