Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022

Χοντρό παρασκήνιο με το βλέμμα στο μέλλον: Οι Αμερικανοί συνάντησαν την Αχτσιόγλου πριν από τον Τσίπρα – Τι προβλέπουν για τις εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Από τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διακρίνεται για τον φιλοαμερικανισμό του. Οι...
More

  Latest Posts

  «Βόμβα» από ΕΕ στην Ελλάδα: «Ή εξοφλείτε τα 2,5 δισ. ευρώ στους ιδιώτες ή σας στέλνουμε στο δικαστήριο»

  Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και ιδιώτες προειδοποιεί την Ελλάδα η Κομισιόν και ζητά την εξόφληση τους το αργότερο εντός 60 ημερών, αλλά και την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει άμεση πληρωμή των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιώτες προμηθευτές τους παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα.

  Στην αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε στην Ελλάδα η Επιτροπή κάνει λόγο για πλημμελή εφαρμογή των κανόνων που προβλέπονται στην Οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών, σημειώνοντας ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις, καθώς μειώνουν τη ρευστότητά τους, εμποδίζουν την ανάπτυξή τους και περιορίζουν τόσο την ανθεκτικότητά τους, ιδίως στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο, όσο και την ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές.

  Η Επιτροπή αναφέρει «η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών, αν πρόκειται για δημόσια νοσοκομεία), δίνοντας το καλό παράδειγμα στην καταπολέμηση της νοοτροπίας των καθυστερημένων πληρωμών στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Μεταξύ 2010 και 2020, η Ελλάδα θέσπισε κανόνα που προβλέπει την άμεση πληρωμή μακροχρόνιων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω προμηθευτές παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα. Η συγκεκριμένη κανονιστική ρύθμιση συνιστά παραβίαση των ενωσιακών κανόνων όπως ερμηνεύονται από το Δικαστήριο της ΕΕ, ιδίως στην απόφαση που εξέδωσε στην υπόθεση C-555/14».

  Σύμφωνα με την Επιτροπή «η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει το εν λόγω κράτος μέλος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

  Το θέμα της εκκαθάρισης του στοκ των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες που παραμένει «ανοιχτή πληγή» στις αξιολογήσεις των επιδόσεων στην οικονομία από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας επανέρχεται στο προσκήνιο αυτή τη φορά με τη μορφή αυστηρών συστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απειλές για παραπομπή στο δικαστήριο και επιβολή τσουχτερών κυρώσεων και προστίμων.

  Χρέη 2,5 δισ. ευρώ

  Παρά τις αλυσιδωτές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των πληρωμών τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους συνολικά μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου από την εφορία ανέρχονται σε 2,540 δισ. ευρώ.

  Τα περισσότερα «κρατικά φέσια», ύψους 1,056 δις. ευρώ, προέρχονται από τα νοσοκομεία τα οποία μάλιστα διογκώθηκαν περαιτέρω αφού τον Ιανουάριο ήταν 739 εκ. ευρώ. Ακολουθούν οι οφειλές από τις επιστροφές φόρων ύψους 651 εκατ. ευρώ, από τις οποίες 40 εκατ. είναι άνω των 90 ημερών, τα χρέη ύψους 473 εκατ. ευρώ από οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, από τα οποία τα 205 εκατ. ευρώ οφείλει ο ΕΟΠΥΥ, από τα διάφορα νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης με χρέη 175 εκ. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 128 εκατ. ευρώ ενώ στα 58 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗpronews.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ