Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Νέα βενζίνη ΕΚΟ Premium 98: Μεγαλύτερη προστασία του κινητήρα, ακόμα καλύτερες επιδόσεις

Εξοικονόμηση καυσίμου, περισσότερα χιλιόμετρα, αποδοτικότερη λειτουργία Η νέα βενζίνη 98 οκτανίων ΕΚΟ Premium 98 έρχεται να συμπληρώσει την οικογένεια καυσίμων της ΕΚΟ, προσφέροντας προστασία στον...
More

  Latest Posts

  Ανατροπή με το εμβόλιο της Johnson & Johnson: Τι θα γίνει με τις 70.000 δόσεις για την Ελλάδα

  Οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ελλάδα παραδίδονται σήμερα. Το τι θα γίνει όμως με τις υπόλοιπες, δεδομένου πως μέσα στον Απρίλιο περιμένουμε συνολικά 70 χιλιάδες δόσεις, αλλά και το εάν θα ξεκινήσουν κανονικά οι εμβολιασμοί με το εν λόγω εμβόλιο από τη Δευτέρα, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, δεν είναι ακόμη σαφές.

  Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως μέχρι να υπάρξει κάποια διαφορετική σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας συνεχίζεται κανονικά.

  Υπάρχει εντούτοις ανησυχία, σε συνδυασμό και με τα περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca, μήπως δημιουργηθεί ένα μέτωπο δυσπιστίας απέναντι στα δύο εμβόλια, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, που επιχειρείται η άρση των περιοριστικών μέτρων και προγραμματίζεται μεγάλος αριθμός εμβολιασμών.

  Ο ΕΜΑ διερευνά ήδη τα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με Johnson & Johnson, υπάρχει όμως ένα επιπλέον σοβαρό ζήτημα: κατά πόσο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων από την αμερικανική φαρμακευτική προς την Ευρώπη, δεδομένου πως η εταιρεία προχώρησε στην απόφαση να καθυστερήσει προληπτικά την έναρξη χρήσης του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη, μετά την απόφαση των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ να σταματήσουν προσωρινά τη χρήση του λόγω περιστατικών εκδήλωσης θρομβώσεων στη χώρα.


  Ο EMA έχει αναφέρει πάντως πως δεν είναι ακόμη σαφές αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα δύο εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca με τα περιστατικά που αναφέρθηκαν και πως η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης θα αποφασίσει αν χρειάζεται κάποια ρυθμιστική δράση.

  Σημειώνεται πως η Ελλάδα αναμένει κανονικά επιπλέον 300 χιλιάδες τον Μάιο και 960 χιλιάδες τον Ιούνιο από το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Με την προσθήκη του εμβολίου άλλωστε, άνοιγε ο δρόμος για τον εμβολιασμό και μικρότερων ηλικιακών ομάδων. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, από την επόμενη Παρασκευή 16 Απριλίου μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ανοίγει σταδιακά η ομάδα για όσους εμφανίζουν υποκείμενα νοσήματα την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 55-59 και το Σάββατο 24 Απριλίου για τους 50-54 ετών.

  Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ευρώπη

  Οι πρώτες 36.000 δόσεις της Johnson & Johnson παραδόθηκαν στο Βέλγιο και οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

  Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμη εάν οι Κάτω Χώρες θα ξεκινήσουν την κυκλοφορία του εμβολίου COVID-19 της Johnson & Johnson αυτήν την εβδομάδα, όπως είχε προγραμματιστεί. Η Ολλανδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (CBG) ανακοίνωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, μετά τη σύσταση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών για την αναστολή της χρήσης του εμβολίου.

  Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε επίσης ότι τα οφέλη όλων των εγκεκριμένων εμβολίων αντισταθμίζουν τους κινδύνους.

  Η Σουηδία θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγείας. Η Σουηδία αναμένεται να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson αργότερα αυτήν την εβδομάδα.


  Με την ίδια τεχνολογία ανάπτυξης

  Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, που βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία ανάπτυξης (ιικού φορέα) με αυτό της Johnson, η επιτροπή εμβολιασμών είχε αναφέρει τη Δευτέρα πως η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται ότι είναι 1 προς 100.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 2 στο 1.000.000.

  Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο Covid είναι συντριπτικά μεγαλύτερη. “Συμπερασματικά, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών”, είχε πει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗthetoc.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ