Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των Τέμπων: Οι συγγενείς των θυμάτων μηνύουν Πλεύρη, Αγοραστό και κρατικούς αξιωματούχους

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς οι συγγενείς των θυμάτων καταθέτουν αυτή την ώρα συμπληρωματική μήνυση κατά όσων αποφάσισαν το πρώιμο «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος, καθώς και την απομάκρυνση των βαγονιών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Η συμπληρωματική μήνυση στρέφεται προσωπικά κατά του τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστου, καθώς επίσης και στον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τον πρώην υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και μια σειρά από στελέχη υπηρεσιών όπως η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία κτλ. Πρόκειται για όσους συμμετείχαν στις έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για «τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών» και είχε κατονομάσει ο κ. Αγοραστός σε απάντηση του προς την πρόεδρο του «Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιάνου, έπειτα από εξώδικο που του απέστειλε τον περασμένο Αύγουστο.

Η συμπληρωματική μήνυση εγείρει σοβαρό ζήτημα για τον κ. Πλεύρη καθώς συμμετέχει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη.

Τους κατονόμασε ο Αγοραστός

Η Μαρία Καρυστιάνου είχε αποστείλει εξώδικο προς τον Κωνσταντίνο Αγοραστό στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούσαν από τον τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να απαντήσει ποιοι έδωσαν την εντολή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να γίνουν «εκτεταμένες παρεμβάσεις» στο χώρο του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων στις 10 Αυγούστου του 2023, «ειδικά συνεργεία με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων, φορτηγών και μεγάλου αριθμού εργαζομένων προέβησαν στην αφαίρεση χωμάτινων όγκων από το σημείο του δυστυχήματος, τα οποία μεταφέρθηκαν σε άγνωστο μέρος, ενώ στη συνέχεια προέβησαν στην επικάλυψη του χώρου με την επίστρωση με υλικά που μεταφέρθηκαν από αλλού και συγκεκριμένα από χιλιάδες τόνους χαλικιού, ασφάλτου και αγνώστου σύστασης λευκού κονιάματος, καλύπτοντας ολόκληρη την έκταση που είχε καταλήξει φλεγόμενη η επιβατική αμαξοστοιχία μετά τη σύγκρουση».

Υπουργοί και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Λίγες μέρες μετά ο Κ. Αγοραστός απάντησε στο εξώδικο της κας Καρυστιάνου. Σε αυτό ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ουσιαστικά κατονόμασε ως υπεύθυνους μία σειρά από κυβερνητικούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λοιπές συναρμόδιες αρχές συμμορφούμενες με την ισχύουσα νομοθεσία ακολούθησαν τα όσα καθορίζονται από τις διατάξεις των νόμων και την 4η Έκδοση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών (ΣΔΑΑ) – στο οποίο και σας παραπέμπω – υπό την καθόλα νόμιμη καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος και προΐσταται (ήταν άλλωστε παρών κατά την κρίση τραγωδία) σύμφωνα με τα ισχύοντα» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Εκτός από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Αγοραστός κατονομάζει και μία σειρά από κυβερνητικά αλλά και υπηρεσιακά στελέχη της περιόδου εκείνης. Μεταξύ αυτών ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο τότε υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κτλ.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Αγοραστός:

«Οι όλες ενέργειες και ρόλος της Περιφέρειας, εξάλλου σύμφωνα με τα παραπάνω καθοριζόμενα από το Ειδικό Σχέδιο και σε εφαρμογή του είναι υποστηρικτικός και αφορά τη συνδρομή τους σε μέσα και υποδομές, όπως και πράγματι εξαντλήθηκε στην υποστήριξη των όσων νόμιμα αποφασίστηκαν κατά τις δύο έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που συγκλήθηκαν ύστερα από αίτημα του κ. Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας.

Κατά τις συνεδριάσεις αυτές παρίσταντο και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (ήτοι και ο υπουργός Υγείας (την περίοδο εκείνη Θάνος Πλεύρης), Υφυπουργός Μεταφορών (την περίοδο εκείνη Μιχάλης Παπαδόπουλος), Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Αρχηγός ΑΤΑ, υποδιοικητής 1ης Στρατιάς, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ΕΛ.ΑΣ, Πρόεδρος ΕΚΑΒ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ, εκπρόσωπος ΟΣΕ, αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας, Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Δυνάμεων Θεσσαλίας, εκπρόσωπος Αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου) και αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν τα δέοντα μέτρα και ενέργειες».

Η μηνυτήρια αναφορά των συγγενών

Υπενθυμίζεται ότι οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στις 10 Αυγούστου 2023. Στη μηνυτήρια αναφορά οι συγγενείς των θυμάτων έκαναν λόγο μεταξύ άλλων για «πρωτοφανή αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, υπό την ανοχή ή ολιγωρία ή παράλειψη, όσων είχαν την ευθύνη να φυλάσσουν το σημείο και να ενεργούν οτιδήποτε είναι αναγκαίο για τη συλλογή και τη διατήρηση των αποδείξεων, καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος».

Όπως υπογράμμιζαν «η πρωτοφανής αλλοίωση του χώρου του πολύνεκρου δυστυχήματος, συνιστά αναμφίβολα παράνομη πράξη η οποία τελέστηκε πριν ακόμη επισκεφθούν το χώρο κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας για να προβεί σε δειγματοληψία υλικών, που έλαβε χώρα στις 29 Μαρτίου 2023, πριν διοριστούν και προβούν σε αυτοψία οι πρώτοι χρονικά τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών των θυμάτων, που επίσης έκαναν αυτοψία στις 29-3-2023 και δίχως να συντρέχει καμία περίπτωση κινδύνου για τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον, σύμφωνα και με το σχετικό έγγραφο της Β’ Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους».

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αληθινή τηλεοπτική «τραγωδία» για τη Ράνια Τζίμα – Η εξαφάνιση από τα social media και το παρασκήνιο με Μαρινάκη και Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Αληθινή «τραγωδία» για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία σχολιάζει Μετά την παρέμβαση υπονόμευσης του Στέφανου Κασσελάκη...

Επιβεβαιώνεται η στήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Στέφανο Κασσελάκη (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Σε δύο Black Lists η Δόμνα Μιχαηλίδου – Τα τηλεφωνήματα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Η Πυθία αποκαλύπτει Δεν πάνε καλά τα πράγματα, όπως μαθαίνω...