Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το χάπι «ασπίδα» στην πανδημία – Όλες οι λεπτομέρειες

Μετά το πολλά υποσχόμενο αντιικό χάπι της Merck κατά του κορονοϊού που εγκρίθηκε από τη Βρετανική ρυθμιστική αρχή, η Pfizer αναπτύσσει το δικό της χάπι, που σύμφωνα με τις μελέτες μειώνει κατά 89% τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αναφέρει ότι: «Πιστεύω ότι αυτό το φάρμακο θα αλλάξει τον τρόπο που συμβαίνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Θα σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές. Έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή 500 εκατομμύρια χάπια, το οποίο μεταφράζεται σε 50 εκατομμύρια θεραπείες».

Όπως τόνισε ο Λάζαρος Πουγγίας, Γενικός Διευθυντής MSD: «Είμαστε περήφανοι, είμαστε αισιόδοξοι. Είναι το πρώτο χάπι, το οποίο πήρε έγκριση. Λέγεται Lagevrio. Χορηγείται δια του στόματος, 800 mgr, δύο φορές τη μέρα πρωί βράδυ για πέντε ημέρες. Η ένδειξή του είναι σε ήπια ή μέτρια νόσο».

Ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δήλωσε πως: «Αυτό είναι ένα φάρμακο το οποίο χορηγείται μετά τη λοίμωξη, τις πρώτες τρεις – τέσσερις ημέρες, εφόσον κάποιος βρεθεί θετικός. Τότε έχει νόημα. Μειώνει κατά το μισό τις πιθανότητες να μπει κάποιος στο νοσοκομείο. Δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του ιού».

Από την πλευρά του ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, καθηγητής Παθολογίας & κλινικής Φαρμακολογίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8, επισήμανε πως: «Προορίζεται για τα άτομα που νοσούν ήπια ή ελαφρώς σοβαρά την νόσο και έχουν τουλάχιστον έναν προδιαθεσικό παράγοντα για να νοσήσουν σοβαρά στην συνέχεια. Είναι παχύσαρκα, έχουν σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα ή είναι άνω των 60 ετών».

Η τιμή κάθε συσκευασίας θα πωλείται στις ανεπτυγμένες χώρες έναντι 712 δολαρίων. Η Ελλάδα έχει παραγγείλει περίπου 10.000 θεραπείες. Όπως δήλωσε η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8: «Το χάπι της merck δεν νομίζω ότι θα το έχουμε πριν το τέλος του έτους. Είμαστε σε επαφή, μπορεί και να το έχουμε νωρίτερα, πάντως δεν θα το έχουμε σίγουρα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες». Το νέο χάπι της Μερκ δεν προορίζεται για γενική χρήση και δεν θα διατίθεται στα φαρμακεία για πρόληψη από τον κορονοϊό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ