Πότε έρχονται τα «προνόμια» για εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση «προνομίων» για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 14 Ιουνίου και μετά, ανοίγει η συζήτηση για «διευκολύνσεις» και προνόμια σε όσους έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της Covid-19, τα οποία ουσιαστικά θα ισοδυναμούν με «διαβατήριο» για μία σειρά δραστηριοτήτων και διευκολύνσεων.

Μεταξύ των πρώτων προνομίων τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή, είναι να μην απαιτείται το self test σε δραστηριότητες που τώρα είναι υποχρεωτικό. Από την είσοδο στους χώρους της εργασίας και της εκπαίδευσης, ως την είσοδο στα πλοία κ.α..

Επιπλέον συζητείται η απαλλαγή από τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που θα διευκολύνει και τον τουρισμό. Κίνηση στην οποία έχουν προχωρήσει ήδη οι Η.Π.Α., ενώ ακολουθούν και ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί όταν χτιστεί ένα υψηλό «τείχος ανοσίας» στην χώρα μας, δηλαδή μετά τα μέσα Ιουλίου.

Κι όταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρήσει σε συντριπτικό ποσοστό, και οπωσδήποτε αρχές φθινοπώρου, οι πλήρως εμβολιασμένοι συζητείται να έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε κλειστούς χώρους, όπως είναι θέατρα, σινεμά, μουσεία, κέντρα διασκέδασης, καφέ, εστιατόρια, γυμναστήρια κ.α..

Ο εμβολιασμός παρέχει ήδη διευκολύνσεις στους ταξιδιώτες, καθώς οι κάτοχοι του «Πράσινου» Πιστοποιητικού Εμβολιασμού μπορούν από την 1η Ιουλίου να ταξιδεύουν χωρίς την υποχρέωση καραντίνας και άλλους περιορισμούς, όπως το τεστ. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την εφαρμογή του μέτρου πιλοτικά με κάποιες χώρες που ήδη είναι έτοιμες, και επίσημα η εφαρμογή του «Πράσινου» Πιστοποιητικού, στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, ξεκινά από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων – που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά σε στενό ακόμη κύκλο κυβερνητικών κύκλων και επιστημόνων – τα «προνόμια» αναμένεται να ισχύσουν και για όσους έχουν αναρρώσει από την covid-19.

Δηλαδή οι διευκολύνσεις θα αφορούν στις δύο από τις τρεις κατηγορίες για τις οποίες εκδίδεται και το «Πράσινο» Πιστοποιητικό: τους πλήρως εμβολιασμένους και τους έχοντες αντισώματα μετά την ασθένεια.

Τι σχεδιάζεται από αυτή την εβδομάδα ως τα τέλη Ιουνίου

Την εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα, οι Επιστήμονες αποφασίζουν, εκτός απροόπτου, για την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και την απελευθέρωση του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών κατά τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα, με ισχύ είτε από το Σάββατο 12, είτε από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αποφασιστεί και η αύξηση των καλεσμένων στους χώρους δεξιώσεων αλλά και η επαναλειτουργία των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Και από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, οι Επιστήμονες αναμένεται να επεξεργαστούν το πρότζεκτ «προνόμια» στους πλήρως εμβολιασθέντες.

Τέλος, αν και εφόσον ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παραμείνει σε τριψήφιο νούμερο, με πτωτική τάση, δεν αποκλείεται τα μπαρ να ανοίξουν πριν από τις 30 Ιουνίου, που είναι ο τωρινός σχεδιασμός.

«Αγκάθι» η διστακτικότητα για εμβολιασμό

Τα «προνόμια» εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ένα ισχυρό κίνητρο για όσους καθυστερούν τον εμβολιασμό ή έχουν δεύτερες σκέψεις.

«Δεν είναι δυνατόν τώρα που υπάρχει διάθεση εμβολίων, να έχουμε “ταβανιάσει” στις 100.000 δόσεις ημερησίως, όπως και πριν…. Τώρα είναι η ώρα να δοθούν κίνητρα» δηλώνει στέλεχος της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, είχε το τοποθετήσει τη συζήτηση περί προνομίων, όταν θα υπάρξει διαθεσιμότητα εμβολίων για τους πολίτες.

Ο κάθετος εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα», όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες, καθώς είναι το μέσο που θα φρενάρει τον κύκλο της διασποράς του ιού.

Στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες, με προτεραιότητα στους υγειονομικούς.

Παράλληλα προγραμματίζεται να ξεκινήσει άμεσα και ο κατ’ οίκον εμβολιασμός για ευπαθείς ομάδες, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού στη γειτονιά μας, για παράδειγμα στο φαρμακείο ή στον γιατρό μας.

ΠΗΓΗnewsit.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...