Πως θα γίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ – Πότε «ανοίγουν» οι φορολογικές δηλώσεις

Μέσα στον Απρίλιο κατά πάσα πιθανότητα στο πρώτο 10ήμερο, πρόκειται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να ξεκινήσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Επιπλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες της AAΔΕ προετοιμάζονται για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η ΑΑΔΕ, αυτές τις μέρες, πραγματοποιεί τις εκκαθαρίσεις για τον ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζοντας ότι από φέτος αν τα ακίνητά είχαν ασφαλιστεί το 2023 από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά) τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης έως 10%.

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» θα μπορούν να δουν το νέο εκκαθαριστικό τους.

Συγκεκριμένα, διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας προ ημερών στην ΕΡΤ, όταν ρωτήθηκε για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είχε απαντήσει ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Απρίλιο θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Πως θα γίνει η πληρωμή

Σημειώνεται ότι φέτος οι δόσεις για την αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι συνολικά 11 από 10 μηνιαίες δόσεις που ήταν πέρυσι.

Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Μάλιστα από του χρόνου η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Μαρτίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Βασικός στόχος των αλλαγών είναι η μείωση του ύψους της κάθε δόσης προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην αποπληρωμή του φόρου και να υπάρξει ένας καλύτερος προγραμματισμός από την πλευρά των φορολογουμένων.

Όχι έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και στην εφάπαξ καταβολή δεν προβλέπεται έκπτωση φόρου σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος που αν ο φορολογούμενος τον πληρώσει εφάπαξ δικαιούται έκπτωση 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές (περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας) απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο και ποιοί λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Πάντως, αν κάποιος δεν έχει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση ο συνολικός φόρος που θα πληρώσει θα είναι ίδιος με πέρυσι καθώς οι αντικειμενικές αξίες που υπολογίζεται ο φόρος των ακινήτων παραμένουν αμετάβλητες.

Υψηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2023:

απέκτησαν ακίνητο
διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9
αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%
μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση με αποτέλεσμα να χάνουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Αντίθετα, μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα δουν όσοι:

  • προχώρησαν σε πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου
  • ασφάλισαν τα ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, το 2023. Αν η ασφάλεια ισχύει για το σύνολο του 203 τότε η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ φτάνει στο 10%. Αν το ακίνητο έχει ασφαλιστεί για μικρότερο χρονικό διάστημα, η έκπτωση είναι αναλογική για κάθε μήνα ασφάλισης με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες
  • έχουν χαμηλά εισοδήματα και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι σε χαμηλά επίπεδα οπότε ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 50% ή και 100%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...