Πρόκληση για τον Μπάιντεν η επιλογή προέδρου της Fed

Εν μέσω ανησυχιών για την εκτόξευση του πληθωρισμού ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλείται να λάβει μια από τις σημαντικότερες οικονομοπολιτικές αποφάσεις της θητείας του. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει το πρόσωπο που αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED. Η νέα ηγεσία της κεντρικής τράπεζας θα καθορίσει την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη για τα επόμενα χρόνια, μιας και η FED τυπώνει χρήμα, ελέγχει εν μέρει την τραπεζική ρυθμιστική αρχή και καθορίζει το βασικό επιτόκιο. Λόγω του σημαίνοντα ρόλου του δολαρίου ως παγκοσμίου μέσου συναλλαγής η επιλογή των προσώπων στην ηγεσία της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα έχει διεθνή οικονομικό αντίκτυπο.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα αποφασίσει το αργότερο μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας για τον νέο επικεφαλής της Fed, καθώς και για μια σειρά μέλη του κεντρικού συμβουλίου. Ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να επιλέξει την εύκολη οδό και να διασφαλίσει δεύτερη θητεία στον, κατά γενική ομολογία επιτυχημένο, νυν πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υπήρξε επιλογή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μια συνέχεια στην ηγεσία της Fed θα είχε σίγουρα θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς χρηματαγορές

Πιθανή η επιλογή της Λάελ Μπρέιναρντ

Από πολιτικής απόψεως ωστόσο η απόφαση για παραμονή του Πάουελ στην θέση του, δεν θα έμενε δίχως επιπτώσεις για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Δημοκρατικοί από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο να μην διασφαλίσει δεύτερη θητεία στον Τζερόμ Πάουελ, κατηγορώντας τον ότι δρομολόγησε χαλάρωση του ρόλου της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών. Εκτός αυτού ο αμερικανός πρόεδρος είναι υποσχεθεί προεκλογικά κορυφαία δημόσια αξιώματα σε περισσότερες γυναίκες, μέλη μειονοτήτων και ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Εναλλακτική επιλογή για τον πρόεδρο Μπάιντεν αποτελεί η οικονομολόγος Λάελ Μπρέιναρντ, η οποία εργάζεται από το 2014 στην Fed. Είχε προταθεί τότε από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και έχει την στήριξη των αριστερών Δημοκρατικών. Η υποψηφιότητά της δεν θα προκαλούσε αναστάτωση στις αγορές επειδή είναι εδώ και χρόνια μέλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και συμμετείχε στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η 59χρονη θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη γυναίκα στο τιμόνι της Fed μετά την Τζάνετ Γέλεν.

Στο 6,2% έφθασε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός

Η νέα ηγεσία της Fed θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Θα κληθεί να περιορίσει σταδιακά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,το οποίο αποτρέπει οικονομικούς κλυδωνισμούς λόγω της πανδημίας χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη. Σε αυτό προστίθεται το ζήτημα του πληθωρισμού, ο οποίος απέχει πολύ από το όριο του 2% που έχει θέσει η Fed, και έφθασε τον περασμένο Οκτώβριο στο 6,2%. Αιτίες για την έξαρση του πληθωρισμού θεωρούνται, μεταξύ άλλων, οι τιμές για ενέργεια, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η έλλειψη μικροτσίπ. Οι αυξήσεις τιμών επηρεάζουν τόσο τα καύσιμα, όσο και την αγορά τροφίμων ή τα ενοίκια.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Αμερικανοί, οι οποίοι αποδίδουν στον Τζο Μπάιντεν ευθύνες για την αύξηση των τιμών. Στις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία δηλώνει δυσαρεστημένη με την οικονομική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε περίπτωση που η Fed λάβει δραστικά μέτρα κατά του πληθωρισμού το πιθανότερο είναι να επιδράσουν αρνητικά στην πορεία της οικονομίας. Και αυτό θα ζημίωνε τον πρόεδρο Μπάιντεν ενόψει των εκλογών στο Κογκρέσου σε ένα περίπου χρόνο. Μακροπρόθεσμα οι επιλογές προσώπων στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναμένεται να έχουν επίδραση και στον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος θα πρέπει να τα πάει καλά στην οικονομία για να έχει πιθανότητες επανεκλογής.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ