Πρόβλεψη σοκ για την Ελλάδα: Θα πεθάνουν και ανεμβολίαστοι νέοι ή παιδιά χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Πάρα πολλοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν, δυστυχώς θα έχουμε και εκεί θανάτους, ενώ το ίδιο ισχύει για ένα πολύ μικρό ποσοστό ανεμβολίαστων παιδιών.

Η ηλικία δεν αρκεί από μόνη της να προστατέψει τους νέους και τους ανήλικους, πρέπει να εμβολιαστούν αλλιώς η απειλή βαριάς νόσησης και σε κάποιες περιπτώσεις θανάτου είναι υπαρκτή, τόνισε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

«Τα κρούσματα αυξάνονται, έχουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο. Θα δούμε και διασωληνώσεις και πιθανόν θα χάσουμε κάποιους ανθρώπους. Αντίθετα οι εμβολιασμένοι νοσούν μεν, αλλά πολύ ελαφρά», είπε η κα Λινού. «Οι εμβολιασμένοι έχουν να παλέψουν μόνο για να μειώσουν τους φόβους των ανεμβολίαστων, να τους ενθαρρύνουν να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο πολύ. Αλλά όλοι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα κλασικά μέτρα προστασίας, για να προστατευόμαστε οι ίδιοι και να προστατεύουμε τους ανθρώπους κοντά μας».

Υπογράμμισε ότι μπορεί «ο δείκτης θετικότητας να έχει σταθεροποιηθεί στο 3%-4%, αλλά είναι σοβαρό, είχαμε καταφέρει να μειωθεί στο 1% πριν την μετάλλαξη Δέλτα. Λίγο να μην προσέξουμε, τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν. Ταυτόχρονα, έχουμε μικρό ποσοστό, σαφώς μικρότερο αναλογικά, που θα μπει στο νοσοκομείο και θα είναι σοβαρά, που θα διασωληνωθεί. Αυτή την στιγμή ο ανεμβολίαστος πληθυσμός είναι κατά 75% νεότεροι άνθρωποι. Από το υπόλοιπο 25% θα προκύψουν τα σοβαρά περιστατικά, αυτό είναι το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας τον θάνατο μίας 31χρονης στο Θριάσιο, που παρότι είχε υποκείμενα νοσήματα ήταν ανεμβολίαστη, η κα Λινού επανέλαβε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε άμεσα, κυρίως οι νεότεροι άνθρωποι. Αναλογικά ο θάνατος στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι 5-6 φορές συχνότερος. Αλλά και πάρα πολλοί νέοι θα νοσήσουν επειδή είναι ανεμβολίαστοι, πιο κινητικοί, χαλάρωσαν περισσότερο. Και δυστυχώς θα έχουμε και εκεί θανάτους, όχι αναγκαστικά μεταξύ ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, παθήσεις ή χαρακτηριστικά (π.χ. παχυσαρκία)».

«Εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί ήδη στην Αμερική, δεν βρέθηκαν παρενέργειες» ούτε στην μαζική χορήγηση, υπογράμμισε εξάλλου η κα Λινού για τον εμβολιασμό των ανηλίκων. «Ναι μεν ο κίνδυνος στα παιδιά για σοβαρή νόσηση είναι πολύ μικρότερος, αλλά κάποια πολύ λίγα θα νοσήσουν σοβαρά αν είναι ανεμβολίαστα. Επίσης, τα παιδιά επίσης μεταδίδουν, οπότε με τον εμβολιασμό συνεισφέρουν στην γενικότερη ανοσία. Σημειώνεται ότι ήδη είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15-17 ενώ αναμένεται απόφαση για τις ηλικίες 12-14. «Για τα μικρότερα παιδιά συνεχίζονται οι μελέτες, που δεν αφορούν το αν το εμβόλιο είναι ωφέλιμο, αλλά σε τι δόσεις πρέπει να δοθεί», προσέθεσε η κα Λινού.

Τόνισε εξάλλου τη σημασία του εμβολιασμού των «ξεχασμένων», των φυλακισμένων, των πληθυσμό Ρομά, των χωρίς χαρτιά μεταναστών και προσφύγων. Σε άλλες χώρες μπορεί να είναι άλλες ομάδες ή όλη η χώρα να μην έχει προσβαση. «Πρέπει να παλέψουμε σαν ενωμένη ανθρωπότητα κατά του κορωνοϊού. Γιατί εχθρός μας δεν είναι ο αρνητής. Εχθρός είναι ο κορωνοΐός. Εκεί πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...