Πρωτοχρονιάτικο «σοκ και δέος» με πολικές θερμοκρασίες – Η Αττική «ασπρίζει» στο παρά πέντε της αλλαγής!

Λευκό σκηνικό ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής και βοριάδες που «ξυρίζουν» στο Αιγαίο συνθέτουν την εικόνα του καιρού


Χειμωνιάτικο σκηνικό με κύρια χαρακτηριστικά την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, τον ισχυρό παγετό και τις χιονοπτώσεις αναμένεται να επικρατήσει την τελευταία ημέρα του 2025 και την πρώτη ημέρα του 2026. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2025, η χώρα θα βρεθεί στη δίνη μιας ψυχρής εισβολής που θα φέρει τοπικές βροχές στα πεδινά της ανατολικής και νότιας χώρας, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Σταδιακά, οι νιφάδες θα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και το Βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει εντυπωσιακή βουτιά, φτάνοντας στη Δυτική Μακεδονία τους -11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αθήνα ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς, με περαιτέρω υποχώρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Το «σκανδιναβικό ψύχος» και οι προβλέψεις για την Αττική

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για ένα «σκανδιναβικό ψύχος-αστραπή» που θα επηρεάσει τη χώρα το διήμερο της Πρωτοχρονιάς, με τους βοριάδες στα πελάγη να αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόγνωση για την Αττική, όπου μετά το ρεβεγιόν αναμένεται να «πασπαλίσει» στα ορεινά, ενώ νιφάδες χιονιού δεν αποκλείεται να πέσουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα του νομού. Παρά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, οι χιονοπτώσεις εκτιμάται ότι δεν θα έχουν ιδιαίτερη ένταση και δεν αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις. Ωστόσο, ο παγετός θα είναι έντονος, ειδικά στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, όπου η πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες θα αγγίξει τους 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας συνθήκες ισχυρού ψύχους.


Πρωτοχρονιά με «ήλιο με δόντια» και εξασθένηση των φαινομένων

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται σημαντικά, εντοπιζόμενα κυρίως στο Αιγαίο και την Κρήτη με βροχές στα παραθαλάσσια και χιόνια στα ορεινά τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ο λεγόμενος «ήλιος με δόντια», καθώς η ηλιοφάνεια θα συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, η ατμοσφαιρική πίεση και η κίνηση των αερίων μαζών δείχνουν σταδιακή βελτίωση από το τέλος της ημέρας, με τους ανέμους να παραμένουν βόρειοι αλλά με τάση εξασθένησης. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, καθώς ο ισχυρός παγετός θα παραμείνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, παρά την εξασθένηση των χιονοπτώσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα