Πρωτοφανής (σε γραμμή Κώστα Σημίτη) αντιθεσμική παρέμβαση Στουρνάρα για ελληνοτουρκικά και… διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς

Periodista

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που εδώ στο PERIODISTA.GR και στην πάντα ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΤΗΣ ΠΥΘΙΑΣ, αποκαλύψαμε το βρόμικο και πολύπλοκο παρασκηνιακό παιχνίδι του Γιάννη Στουρνάρα στο πολιτικό σύστημα και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου η διαπλοκή και τμήματα της εγχώριας ολιγαρχίας και τραπεζοκρατίας προσπαθούν να πατήσουν το πόδι τους για τα καλά ώστε να διαδραματίσουν ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι ραγδαίες.

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε, διότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης προχώρησε σε μία προκλητική αντιθεσμική παρέμβαση τόσο για τα ελληνοτουρκικά (!), όσο και για τις εξελίξεις στα πολιτικά πράγματα σε μία μάλιστα συγκυρία ρευστή, με την κυβέρνηση να καταρρέει, αλλά και την αντιπολίτευση, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει βυθιστεί σε κατάσταση παρατεταμένης εσωστρέφειας.

Ο Διοικητής, λοιπόν, της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, παρενέβη στην παρουσίαση του βιβλίου «Παράδοξη Χώρα: Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές;» του Τάκη Παππά.

Από όσα δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του στην αναγκαιότητα ευρύτερων συναινέσεων στο πολιτικό σύστημα, ενόψει των οικονομικών προκλήσεων. Τα λόγια του θυμίζουν την μνημονιακή περίοδο και τις πιέσεις που είχε ασκήσει το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της χώρας για συναινέσεις που τελικά οδήγησαν στην δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου. Τα όσα δηλώνει είναι ανησυχητικά για όσα θα έλθουν δεδομένου ότι οι συνθήκες στο πολίτικό σύστημα, που κατακερματίζεται, είναι διαλυτικές και, αντικειμενικά, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία αναμένεται να χειροτερέψει. Αλλά και όσα είπε για τα ελληνοτουρκικά, αν και δεν είναι αυτός ο ρόλος του, ξυπνούν τους χειρότερους εφιάλτες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και φέρνουν στο προσκήνιο ξανά το “φάντασμα” του Κώστα Σημίτη. Έκανε λόγο για δυσανάλογα μεγάλο βάρος που φέρει ο Έλληνας φορολογούμενος σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες. Τι ζητά δηλαδή ο Γιάννης Στουρνάρας, να μην εξοπλίζεται η χώρα τώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν γίνεται ακόμη πιο απειλητικός, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βγάζει άχνα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κώστα Σημίτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κώστα Σημίτη

Γιατί όμως, το κάνει αυτό ο Γιάννης Στουρνάρας. Μήπως βλέπει μία χαραμάδα φωτός για να διαδραματίσει ρόλο στο πολίτικό σκηνικό, τώρα που το πολιτικό σύστημα διαλύεται; Για αυτό δηλώνει ότι είναι αναχρονιστική η διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς; Θα τον βόλευε.

Ας δούμε, όμως, τι είπε:

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, οι τρεις αυτές χώρες είχαν ένα κοινό σημείο αφετηρίας το 1974 και αντιμετώπισαν μεγάλες κρίσεις, αλλά με διαφορετικό τρόπο.
«Το βιβλίο χαρτογραφεί την εξέλιξη του κοινοβουλευτισμού και το μετασχηματισμό των κομμάτων στις τρεις αυτές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 50 χρόνια, αναδεικνύοντας παράλληλα τις θεμελιώδεις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς ελληνικής κρίσης.

Αναφέρεται στο σχετικό πρόβλημα της Ελλάδας στην έλλειψη βασικών συναινέσεων στα μεγάλα θέματα, στον λαϊκισμό, την πόλωση, την εχθροπάθεια και την δημαγωγία που επικράτησαν σε μεγάλες, και κρίσιμες, χρονικές περιόδους. Καταλήγει όμως με μια αισιόδοξη νότα για τα πολιτικά τεκταινόμενα τα τελευταία χρόνια. Και αυτό είναι το σημαντικό».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικών συναινέσεων, την οποία χαρακτήρισε πιο επίκαιρη από ποτέ, δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. «Όπως έχω επισημάνει σε σειρά τοποθετήσεων μου αλλά και μέσα από τις Εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η πρόοδος σε δημοσιονομικούς όρους είναι αναμφίβολη πλέον για την Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως ότι παρά τις αδιαμφισβήτητες θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει να αγνοούμε και τις οικονομικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Συνεπώς, παρά την πρόοδο των τελευταίων χρόνων, η χώρα μας έχει απόσταση να διανύσει για να φτάσει την ανταγωνιστικότητα της Ιρλανδίας, όπως είπε.
Οι πρόσθετες προκλήσεις που θα κληθεί η χώρα να αντιμετωπίσει

Ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Ταυτόχρονα οι πρόσθετες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι λίγες. Μεταξύ άλλων, σχετίζονται με την ανάγκη χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης, ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων, υποστήριξης της Παιδείας και της Υγείας, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή εργασία κλπ. H διαρθρωτική φύση των προβλημάτων εγείρει θέμα προώθησης και εμβάθυνσης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων περνά μέσα από την δημιουργία ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων

Σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, η ουσιαστική και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων περνά μέσα από την δημιουργία ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων. Παρά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, το θέμα της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού από τις πολιτικές δυνάμεις. Η ευρύτερη πολιτική συναίνεση μπορεί να ενισχύσει τη λογοδοσία αλλά και την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και να προσφέρει μακροχρόνιες λύσεις, κάτι που έλειψε κατά την περίοδο της κρίσης.

Μια στρατηγική τεχνοκρατικής προσέγγισης στην πολιτική διακυβέρνηση, που να βασίζεται σε μετρήσιμα αποτελέσματα, συστηματική αξιολόγηση και συγκριτική ανάλυση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και στην αναζήτηση πραγματικών συναινέσεων στο κοινωνικό πεδίο, αποτελεί βασικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε μια σειρά από κρίσιμα πεδία πολιτικής. Η κυριαρχία ιδεοληπτικών προσεγγίσεων θέτει προσκόμματα στην προσέγγιση δοκιμασμένων λύσεων σε τομείς όπως η φοροδιαφυγή, η αντιμετώπιση της ανομίας και ατιμωρησίας, η απόκλιση από τα εκπαιδευτικά δεδομένα της υπόλοιπης Ευρώπης, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Μόνο μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πολιτική μπορεί να προσφέρει βιώσιμες λύσεις και να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.


Δυσανάλογα μεγάλο βάρος των αμυντικών δαπανών που φέρει ο Έλληνας φορολογούμενος

Για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και το δυσανάλογο κόστος που βαραίνει τον Έλληνα πολίτη στον αμυντικό τομέα μίλησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Παππά, «Παράδοξη Χώρα: Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές;».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε: «Θέλω να αναφερθώ πιο αναλυτικά στο δυσανάλογα μεγάλο βάρος των αμυντικών δαπανών που φέρει ο Έλληνας φορολογούμενος σε σχέση με τους φορολογούμενους όλων των άλλων χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, που σχετίζεται με την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και, κυρίως, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης
Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης

Το βάρος αυτών των δαπανών που αφορά κατά βάση εισαγόμενο εξοπλισμό, επιβαρύνει οικονομικά μόνο τους Έλληνες φορολογούμενους. Αυτό που απουσιάζει σήμερα είναι μια συνεκτική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας στον τομέα της άμυνας (κάτι τέτοιο άλλωστε επισημαίνεται και στην Έκθεση Ντράγκι) προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη όταν επενδύουμε στην άμυνα και να ελαχιστοποιήσουμε τα δυσανάλογα κόστη που συνεπάγονται οι αμυντικοί εξοπλισμοί (μέσα από αμυντικές συμπαραγωγές κ.λπ.)».
Αναχρονιστική η διάκριση αριστερά – δεξιά

«Η πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνιών, χαρακτηριζόμενη από συχνές κρίσεις, πολυδιάστατα προβλήματα, έντονες αβεβαιότητες, παγκοσμιοποίηση και την άνοδο των κοινωνικών δικτύων, έχει καταστήσει τις παραδοσιακές πολιτικές ιδεολογίες, όπως η αριστερά και η δεξιά, ανεπαρκείς για να περιγράψουν τις σύγχρονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Επομένως, η διάκριση αριστερά-δεξιά φαντάζει πλέον αναχρονιστική», επεσήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...