Προβληματική η γερμανική κουλτούρα πολιτικής ασφαλείας

Χθες Τετάρτη (13 Μαρτίου) ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε για πολλοστή φορά το κατηγορηματικό «όχι» στην αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus στην Ουκρανία, τονίζοντας ακόμη πως έχει ευθύνη να αποτρέψει τη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο.

«Ο καγκελάριος θέλησε να ‘αρπάξει τον ταύρο από τα κέρατα’, όμως δεν κατάφερε να γίνει ο σταρ του τσίρκου ούτε και σε αυτό το νούμερο», σχολιάζει καυστικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Κανείς δεν μπόρεσε να αποσπάσει από τον Σολτς τίποτα περισσότερο, απ’ όσα έχει ήδη πει επί του θέματος ο καγκελάριος.

[…] Ο Σολτς υπαινίχθηκε πως οι βουλευτές της CDU/CSU, που έθιξαν ορισμένες αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία του, γνωρίζουν περισσότερα για το ζήτημα με τα Taurus απ’ όσα παραδέχονται δημοσίως. Όμως αυτή είναι μία εντύπωση την οποία προκαλεί πρωτίστως ο ίδιος ο καγκελάριος, ο οποίος ισχυρίζεται κιόλας πως έχει προβλέψει πολλές φορές σωστά τις εξελίξεις. Τι γνωρίζει ο καγκελάριος που δεν το γνωρίζουν και όλοι όσοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση αλλά και στον συνασπισμό του, ακόμη και στο υπουργικό συμβούλιό του, που υποστηρίζουν την παράδοση Taurus στους Ουκρανούς;», διερωτάται η F.A.Z.

Η Süddeutsche Zeitung από την πλευρά της εστιάζει σε κάτι άλλο: την υπάρχουσα κουλτούρα πολιτικής ασφαλείας στη Γερμανία, «η οποία σε μία περίοδο αντικειμενικής απειλής αποδυναμώνει αντί να ενισχύει την ασφάλεια της χώρας. […] Διότι σε αυτή τη χώρα σχεδόν κάθε επιχείρημα σχετικά με την ασφάλεια μπορεί να κατακερματιστεί πολιτικά και να μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας.

[…] Προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων: οι πολίτες έχουν δικαιολογημένα ενδιαφέρον να μάθουν σε τι ξοδεύονται τα χρήματα του κράτους και ποιες είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων». Όμως από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πέραν της Γερμανίας «δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα που να ανακοινώνει τόσο επακριβώς ποια όπλα πρόκειται να παραδώσει, πότε και γιατί».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ