«Πραξικόπημα» της Κομισιόν στη Γαλλία

Πραξικοπηματική μπορεί να θεωρηθεί η παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Γαλλία, για την οποία η Κομισιόν, άνοιξε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

To ευρωπαϊκό «χτύπημα» στη Γαλλία, δίνεται την ώρα που η γαλλική προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, μιάμιση εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στις 30 Ιουνίου, όπου φέρεται να προηγείται η ριζοσπαστική δεξιά και η Εθνική Συσπείρωση, υπο τον Ζορνταν Μπαρντελά, με τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων να κυμαίνονται γύρω στο 32%, ενώ το αριστερό Νέο Λαικό Μέτωπο φέρεται να λαμβάνει το 26,3% και ακολουθεί στην τρίτη θέση το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν και των συμμάχων του.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ προβλέπουν αυστηρά μέτρα για χώρες με χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Το έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε πέρυσι στο 5,5% και το χρέος της περίπου στο 111% του ΑΕΠ. Το υψηλό γαλλικό χρέος και έλλειμμα θα περιορίσουν τη δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά από υποσχέσεις, οι οποίες δίνονται προεκλογικά, για μείωση των φορολογικών εσόδων ή κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με αυτό το δεδομένο, οι υποψήφιοι «μνηστήρες» για τον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας, θα είναι επιφυλακτικοί στις εξαγγελίες τους, ώστε να μην προκαλέσουν περαιτέρω ανησυχία στις αγορές, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε αναταραχή από τότε που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές. «Όποιος και αν είναι στην εξουσία θα περιοριστεί, ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στο πρόγραμμά του», δήλωσε την Τρίτη η Famke Krumbmüller, επικεφαλής της γεωστρατηγικής EMEIA στην EY.

ΠΗΓΗolympia.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...