Πούτιν: Η Ουκρανία αποπειράται να καταστρέψει τους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο στην Τουρκία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες Δευτέρα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πως έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις με σκοπό να καταστρέψουν αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Τουρκία και διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Γίνονται προσπάθειες επίθεσης στους αγωγούς TurkStream και Blue Stream, μέσω των οποίων παραδίδεται αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι χθες.

Ρωσικά πολεμικά πλοία προστατεύουν τους αγωγούς, διαβεβαίωσε. «Αλλά δέχονται συνεχώς επιθέσεις, και από drones τα οποία στέλνονται από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα», επέμεινε.

Στο περιθώριο των συνομιλιών των δύο ηγετών, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σαϊγκού δήλωσε πως οι ουκρανικές επιθέσεις με drones ήταν ανάμεσα στους λόγους που η Μόσχα αποσύρθηκε τον Ιούλιο από τη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας και επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Ο κ. Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου είχε διαδραματίσει ρόλο στη διαπραγμάτευση, πήγε στο Σότσι χθες για να προσπαθήσει να πείσει τον ρώσο ομόλογό του να θέσει εκ νέου σε ισχύ τη συμφωνία, έγκαιρα για τη φθινοπωρινή σοδειά. Η ρωσική πλευρά ανέφερε πως θα επέστρεφε στη συμφωνία εάν ικανοποιούνταν οι όροι που θέτει.

Ο κ. Σαϊγκού δήλωσε πως αρχικά στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά -η επίσημη ονομασία της συμφωνίας- προβλεπόταν πως τα ουκρανικά λιμάνια δεν θα χρησιμοποιούνταν για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον ρωσικών υποδομών, κάτι που «παραβιάστηκε». Μόνο την περασμένη εβδομάδα καταστράφηκαν επτά ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs), υποστήριξε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ