Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη η υπόθεση Σπυράκη για το Μαξίμου

Για δυσάρεστη εξέλιξη με φόντο την υπόθεση της Μ. Σπυράκη κάνει λόγο το Μαξίμου δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου, μετά την αναστολή  της κομματικής ιδιότητας της ευρωβουλευτή  μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.
Μάλιστα, με απόφαση του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη,  η κα.Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ για την Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Για δυσάρεστη εξέλιξη, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Μ. Σπυράκη, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας πως ότι «μέχρι να αποσαφηνιστεί το τι έχει γίνει ανεστάλη η ιδιότητά της. Όσο κρατά η αναστολή, δεν θα είναι υποψήφια με τη ΝΔ. Οφείλουμε να είμαστε καθαροί και άμεσοι προς τον κόσμο».
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την έρευνα για την Μ. Σπυράκη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), βάσει της οποίας υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ενημερωμένη.
«Δεν είχαμε ενημερωθεί για την έρευνα», αποσαφήνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι η κα Σπυράκη θα δικαιωθεί στο τέλος. Κινηθήκαμε έτσι, ώστε να μην δίνεται το δικαίωμα στους πολιτικούς αντιπάλους να σπεκουλάρουν. Να διαχωρίσουμε τις υποθέσεις. Δεν έχει σχέση με το Qatar Gate, να μην ταυτίζουμε και τσουβαλιάζουμε ανόμοια πράγματα».

Προβληματισμός στο Μαξίμου

Η υπόθεση της Μ. Σπυράκη,  
στα «απόνερα» του σκανδάλου χρηματισμού και δωροδοκίας, του Qatar Gate, στο οποίο εμπλέκεται η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό  στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως κλείνει η διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ και με τους πολίτες να δηλώνουν ολοένα και περισσότερο δυσαρεστημένοι από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Ήδη, την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ελέγχεται αποφάσισε στις 16/12 ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό πως η κα.Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ για την Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από μερικες ημέρες.Νωρίτερα την Παρασκευή 16/12  η Μ. Σπυράκη είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση της να υποβάλλει αίτημα για την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας ύστερα από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΕ να άρει την ασυλία της κατόπιν έρευνας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), βάσει της οποίας υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Σημειώνεται ότι ο  πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, από την Πέμπτη 15/12 είχε κάνει λόγο για σοβαρή υπόθεση.

Η ανακοίνωση της ΝΔ περί αναστολής

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη για όσο διαρκεί η έρευνα για την υπόθεση της.
«Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.
Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές» αναφέρει η ΝΔ.Καμία σχέση με το Qatar Gate

Η υπόθεση της κας.Σπυράκη 
δεν σχετίζεται με το τεράστιο σκάνδαλο του Qatar Gate, στο οποίο εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κυρίας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκλεγμένης με τη Νέα Δημοκρατία, διότι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της, η κα.Σπυράκη εμφανίστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί, αναφέροντας πως αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της προκειμένου «να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Σπυράκη: Δεν θέλω να υπάρχουν σκιές

«Σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας. Δεν θέλω να υπάρχουν σκιές» ανέφερε στις 16/`12 σε δηλώσεις σε διάφορα ΜΜΕ η κα.Σπυράκη.
«Καταρχήν έχω αποδεχθεί να προχωρήσει γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες η άρση της ασυλίας μου.
Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει άμεσα.
Ζητώ να προχωρήσει άμεσα και χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή.
Με συνοπτικές διαδικασίες (…).
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου, θέλω όμως να τελειώσει αυτή η υπόθεση το συντομότερο» ανέφερε η κα.Σπυράκη.
Ερωτηθείσα γιατί βρίσκεται υπό έλεγχο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι ένας πρώην κοινοβουλευτικός της βοηθός, σύμφωνα με το συμβόλαιό του, έπρεπε να είναι περισσότερες μέρες στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αλλά για προσωπικούς λόγους, δεν ήταν περισσότερες μέρες στις Βρυξέλες και το Στρασβούργο.
«Δεν ήταν φάντασμα.
Ερχόταν.
Ήταν παρών στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και από απόσταση και λάμβανε ένα επίδομα που λέγεται “επίδομα αλλοδαπής”.
Αυτό το επίδομα είναι μέρος του προϋπολογισμού, την ευθύνη για τον προϋπολογισμό του γραφείου μου την έχω εγώ, με την έννοια του επιβλέποντος» είπε η κα.Σπυράκη, επισημαίνοντας ότι το επίδομα αυτό «πήγαινε στον λογαριασμό του πρώην συνεργάτη μου, δεν έχω σχέση».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...