Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Όνειρα θερινής νυκτός για «ήρεμο καλοκαίρι» με την Τουρκία

  Εμφανής είναι η αμηχανία στους κυβερνητικούς κύκλους ως προς τη διαχείριση της συνάντησης Ταγίπ Ερντογάν – Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού τίποτε το χειροπιαστό δεν φαίνεται να προέκυψε από αυτή, παρά μια σειρά από ευχολόγια και διαβεβαιώσεις για ένα «ήρεμο καλοκαίρι», με κόστος, όμως, τη «διεύρυνση» της ατζέντας των ελληνοτουρκικών.

  Απευθυνόμενη χθες στους πολιτικούς συντάκτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι «θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021». Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «θετική» και τη διάθεση που διαπιστώθηκε στη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, σημειώνοντας, πάντως, πως μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων.

  Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση δεν ενεργοποιήθηκε κάποιος «επιπλέον μηχανισμός» για την επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το τι ακριβώς διημείφθη μεταξύ των δύο ανδρών θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

  Φυσικά, η επιμονή της κυβέρνησης να αναφέρεται στα «θετικά» δεν μπορεί να κρύψει τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Η «διεύρυνση» της ατζέντας των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι ίσως το κύριο ζήτημα, καθώς το μέχρι τώρα «δόγμα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά προς διευθέτηση, αυτή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, υποσκάπτεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που τη μετέτρεψε απλά σε «κύρια διαφορά».

  Επανέρχονται έτσι στο προσκήνιο και οι ψίθυροι για «δύο γραμμές», καθώς από συγκεκριμένους κύκλους όσα συνέβησαν εξηγούνται και ως… άδειασμα του δημοφιλούς υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από τον πρωθυπουργό.

  Το δε «μορατόριουμ» για το φετινό καλοκαίρι που ανακοίνωσαν Μητσοτάκης και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους, κάνοντας λόγο για ένα «ήσυχο καλοκαίρι», είναι προφανές ότι σημαίνει ότι για ακόμα μία φορά η ενάσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων -όπως παραδείγματος χάριν η επέκταση των χωρικών μας υδάτων-, μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, χωρίς να υπάρξει ουδεμία υπαναχώρηση της Τουρκίας από την προκλητική της ατζέντα, την οποία απλά μας «υποσχέθηκε» ότι δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει με επιθετικό τρόπο.

  Οι πάγιες αξιώσεις της Τουρκίας συνεχίζουν να υφίστανται, ενώ ταυτόχρονα ο Ταγίπ Ερντογάν κερδίζει την εικόνα της «εξομάλυνσης» των σχέσεών του με τη Δύση, που είναι το ζητούμενο γι’ αυτόν αυτή την περίοδο, δίχως να χρειαστεί να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗnewsbreak.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ