Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Το ξανασκέφτεται ο Τσίπρας για «κυβέρνηση των ηττημένων»

  Η βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στη χώρα λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών και μιας σειράς υποθέσεων που έ­χουν να κάνουν με τη διαχείριση δημόσιου χρήματος υποχρεώνουν τον Αλ. Τσίπρα να επανεξετάσει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων».

  Για την ακρίβεια και σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει άρει τις επιφυλάξεις που είχε μέχρι πρότινος και σκέφτεται να αξιοποιήσει την ευκαιρία που θα του δοθεί στις εκλογές με την απλή αναλογική.

  Άλλωστε θα συνιστά πολιτική παραδοξότητα αν δεν το πράξει, από τη στιγμή που –όπως είπε κατά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας– «η παραμονή στη εξουσία της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη! Και πως «δεν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους ούτε μία μέρα». Πόσω μάλλον όταν έχει ενισχύσει την άποψή του (απαίτηση) με βαρύτατες καταγγελίες σε βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού. Τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «εγκέφαλο και αρχηγό του εγκληματικού δικτύου» που υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών, υπουργών, επιχειρηματιών, αλλά και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

  Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όπως τα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, οι πρώτες εκλογές (με την απλή αναλογική) συνιστούν μια μεγάλη ευκαιρία για τον Αλ. Τσίπρα. Να προχωρήσει στη συγκρότηση κυβέρνησης με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πιθανότατα να είναι και η μοναδική ευκαιρία, καθώς οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με την ενισχυμένη αναλογική, οπότε το πρώτο κόμμα θα εισπράξει το μπόνους των επιπλέον εδρών. Και αυτό σε βάρος των άλλων κομμάτων. Με βάση ωστόσο τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα, για να καταφέρει ο κ. Τσίπρας να εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (150 συν 1) θα χρειαστεί πιθανότατα τη σύμπραξη δύο κομμάτων. Του ΠΑΣΟΚ και ενός ακόμη. Δεδομένου ότι το ΚΚΕ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η μοναδική λύση έχει να κάνει με το ΜέΡΑ25, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να πιάσει το όριο (3%) εισόδου στη Βουλή.

  Η… λύση της Ελληνικής Λύσης είναι απαγορευτική. Στην περίπτωση που το ΜέΡΑ25 είτε δεν μπει στη Βουλή είτε αρνηθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, τα περιθώρια στενεύουν. Για να μπορέσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αθροίσουν 151 έδρες και πάνω πρέπει στις (πρώτες) εκλογές να κινηθούν σε υψηλά ποσοστά, ψηλότερα από αυτά που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Δηλαδή, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει το 30% και το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί πάνω από το 12% – 13%.

  Όπως προαναφέραμε, οι εκλογές με την απλή αναλογική είναι ίσως η πρώτη και τελευταία ευκαιρία να συγκροτήσει κυβέρνηση και να εκθρονίσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη από την εξουσία. Στις δεύτερες εκλογές η Νέα Δημοκρατία, ως πρώτο κόμμα, θα πάρει το μπόνους των επιπλέον εδρών και, ακόμη και αν δεν καταφέρει να επιτύχει την αυτοδυναμία, θα είναι αυτή που θα έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων. Στην περίπτωση αυτή, για να σχηματιστεί «κυβέρνηση των ηττημένων» θα απαιτείται η σύμπραξη ίσως και τεσσάρων κομμάτων, κάτι που φα­ντάζει από απίθανο έως ανέφικτο.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗparon.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ