Τα νέα κόμματα της Δεξιάς τρομοκρατούν τον Μητσοτάκη – Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Το γεγονός ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής έχει εξάψει το ενδιαφέρον αρκετών για την ί­δρυση νέων κομμάτων, με βασικό στόχο να προσεγγίσουν τους α­πογοητευμένους (δυσαρεστημένους) της σημερινής κυβέρνησης, που είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα παραδοσιακοί ψηφοφόροι της δεξιάς παράταξης.

Όσο κι αν από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα, πηγή ανησυχίας συνιστά το ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας κινείται σε χαμηλά για την εποχή και την πολιτική συγκυρία επίπεδα.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες κινείται κάτω από το 70%, που σημαίνει ότι ένα 30% αυτών που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 έχουν αποστασιοποιηθεί. Και είναι αβέβαιο (αδιευκρίνιστο) αν θα επιστρέψουν στο άμεσο μέλλον. Το ενδεχόμενο να βρεθεί στις επόμενες εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης απέναντι σε τέσσερις – πέντε ή και παραπάνω πολιτικούς σχηματισμούς στα δεξιά του είναι κάτι περισσότερο πιθανό.

Σε μια τέτοια περίπτωση το… όραμά του για αυτοδυναμία θα πάει περίπατο! Η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου συνεχίζει να καταγράφει σταθερή δυναμική, ιδίως σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, και κλέβει ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία που έχουν εξοργισθεί με την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, στο Μεταναστευτικό κ.ά.

Την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές έχουν ανακοινώσει οι Φ. Κρανιδιώτης και Θ. Τζήμερος, ο δεύτερος μάλιστα έχει δηλώσει ότι αν και αυτήν τη φορά δεν μπει στη Βουλή θα αποχωρήσει από την πολιτική! Την ψήφο των δεξιών ψηφοφόρων θα διεκδικήσει και ο Γ. Τρά­γκας με το κόμμα «Ελεύθεροι Άνθρωποι», με το οποίο έχει συ­μπράξει και ο πρώην βουλευτής Ν. Νικολόπουλος. Στον ίδιο πολιτικό χώρο κινείται το νέο κόμμα που ίδρυσε ο Ν. Καραχάλιος με την επωνυμία «Δημοκράτες». Ο τελευταίος υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο του Κ. Καραμανλή.

Ακόμη, το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η «ομάδα των έξι» πρώην υπουργών και βουλευτών, οι οποίοι με κοινές δηλώσεις τους ασκούν συστηματικά σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Πρόκειται για τους Σ. Τσιτουρίδη, Χρ. Ζώη, Κρ. Κανελλοπούλου, Άρη Σπηλιωτόπουλο, Γ. Σταυρογιάννη και Ευ. Αντώναρο. Οι μεταξύ τους συζητήσεις έχουν προχωρήσει και οι προοπτικές είναι θετικές, χρειάζονται ωστόσο χρόνο για να διευθετήσουν σημαντικές εκκρεμότητες.

Υπό αυτήν την έννοια, θα τους «βόλευε» αν οι εκλογές διεξάγονταν στο τέλος τετραετίας και πάντως όχι μέσα στο 2021, ούτως ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμασθούν.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ