«Τέρμα η άμυνα…» – Το μήνυμα αντεπίθεσης και ανατροπής των σχεδίων του Μητσοτάκη που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Το μήνυμα «τέρμα η άμυνα, να περάσουμε στην αντεπίθεση, στηρίζοντας τους εργαζόμενους, απέναντι στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από συνάντηση που είχε με συμβασιούχους και εργαζόμενους σε «επισφαλείς συνθήκες».

«Πρέπει να αρχίσουμε να κινούμαστε επιθετικά, όχι αμυντικά», τόνισε κατά τη συζήτηση που είχε μαζί τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων, με ριζοσπαστικές τομές. «Όχι μόνο θα παρθούν πίσω όλα αυτά που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, αλλά να πάμε σε μια κατεύθυνση κατάργησης της ενοικίασης εργαζομένων. Γιατί να υπάρχει; Τι εξυπηρετεί;», αναρωτήθηκε και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πάμε στην κατεύθυνση: λιγότερη εργασία με ίδια αμοιβή και όχι περισσότερη εργασία με την ίδια ή λιγότερη αμοιβή. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά του νομοσχεδίου που φέρνει πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, προσθέτοντας ότι «η κυβερνητική προπαγάνδα στο θέμα του νομοσχεδίου για τα εργασιακά έχει βαλτώσει, αφού σε ποσοστό 80% οι πολίτες είναι αρνητικοί στις αλλαγές που προσπαθεί να επιβάλλει».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για απόλυτη αποδιοργάνωση των εργασιακών. Υποστήριξε ότι «επί της ουσίας η κυβέρνηση φέρνει τις προτάσεις που έβαζε μετ’ επιτάσεως το ΔΝΤ στο τραπέζι, που με τη σειρά τους ήταν προτάσεις που τις ξέραμε εδώ στην Ελλάδα από τον ΣΕΒ και από ένα κλίμα σκληρά νεοφιλελεύθερο που επιμένει ότι μέσα από την συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων θα γίνει πιο ανταγωνιστικότητα η ελληνική οικονομία». «Γιατί; Επειδή ο εργοδότης θα κερδίζει περισσότερα», είπε, τονίζοντας ότι στην ουσία της η λογική αυτή είναι άστοχη και δεν έχει αποδειχθεί πουθενά ότι μέσα από αυτό το δρόμο ανθίζει η οικονομία.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψαν με πολύ έντονο τρόπο την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν ως συμβασιούχοι τριμηνίτες, ως ενοικιαζόμενοι αλλά και ως συμβασιούχοι μιας ημέρας. Κατήγγειλαν ότι στην ίδια υπηρεσία υπάρχουν εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων, άλλοι μόνιμοι και άλλοι με δίμηνες συμβάσεις και πληρώνονται άλλοι με 400 ευρώ και άλλοι με 900 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, όπως είπε άλλος εργαζόμενος, προσέφερε τις υπηρεσίες του στον ΔΕΣΦΑ ως σχεδιαστής και χειριστής τοπογραφικών μηχανημάτων και αυτός εργαζόταν ως ενοικιαζόμενος υπάλληλος από εταιρεία καθαρισμού.

Αναφερόμενος στη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν και ήταν μια περίοδος μνημονιακή «καταφέραμε να γίνει πολύ καλή προσπάθεια από την ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που επέβαλε πρόστιμα ακόμη και σε τράπεζες με αποτέλεσμα να δηλωθούν συνολικά 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας». Σημείωσε ότι μειώθηκε η ανεργία 10 μονάδες στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με το τέλος των μνημονίων αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, καταργήθηκε ο υποκατώτατος και επανήλθαν οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις. Υπογράμμισε ότι «με την αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης οι εργασιακές σχέσεις θα μετατραπούν σε κόλαση ιδιαίτερα στους νέους απομακρύνοντας μας κι άλλο από τα ευρωπαϊκά στάνταρς».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;