Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Κόντρα στη Βουλή για το «μπλόκο» σε Κασιδιάρη

  Εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μετά τη χθεσινή αναβολή λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» – η κυβερνητική τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

  Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται διατεθειμένο να προβεί σε τροποποιήσεις που θα βασίζονται σε προτάσεις της αντιπολίτευσης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν θα αλλάζουν την ουσία και τον στόχο της ρύθμισης.

  Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αρκούν 151 ψήφοι για να περάσει η ρύθμιση και όχι αυξημένη πλειοψηφία, άρα η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρκετή.

  Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπέρ της τροπολογίας, εκτός της ΝΔ φαίνεται να είναι και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θα περιμένει τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και την αντίδραση της κυβέρνησης στις παρατηρήσεις που ήδη έχει κάνει το κόμμα, ενώ κατά τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Αντίθετα, η Ελληνική Λύση δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση της.

  Μητσοτάκης: Πρέπει η διάταξη για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό

  Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «Που είναι ο κ. Σπίρτζης, που λέει με το καλό ή με το άγριο», για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Θα σας καλέσω να επανέλθετε στο ρόλο σας και την δημοκρατική ομαλότητα, αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες. Θα σας θυμίσω πως εσείς ήσασταν που πήρατε τα πάντα στους πάντες» ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα του είπε: «διαλέξτε άλλη μουσική στο ξεκίνημα των συγκεντρώσεών σας από τον ύμνο του ΕΑΜ».

  Αναφερόμενος στην συνέχεια στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή κομμάτων στις επόμενες εκλογές είπε: «Η συγκεκριμένη τροπολογία ισχύει με διάφορες εκδοχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» και εξήγησε πως «το Σύνταγμά μας επιτάσσει την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία. Αυτήν επιχειρεί να ενισχύσει αυτή η ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς».

  Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «Η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα εδώ και 3 μήνες με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση. Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, πρέπει η διάταξη να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό».

  Το δίλημμα των εκλογών είναι, προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω;

  «Η κυβέρνησή θα επιμείνει στην τροπολογία της και είναι ανοιχτή σε σημειακές αλλαγές» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις εκλογές. «Η κυβέρνηση φθάνει στο τέλος της συνταγματικής της θητείας» σημείωσε και τόνισε πως «οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν μια τετραετία της ΝΔ και μια δικιά σας. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές διεθνείς προκλήσεις

  Δεν δειλιάσαμε και δεν μπήκα στον πειρασμό να αξιοποιήσω την εμπιστοσύνη της κοινωνίας» είπε αναφέροντας ότι δεν το έκανε όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν μεγάλο προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα.

  «Δεν το έκανα γιατί επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον συνταγματικό τους κύκλο. Είμαι θεσμικά συνεπής σε αυτό που έλεγα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τον τετραετή κύκλο τους».

  Προσπαθούμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε πιο ήρεμα νερά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Είμαι βέβαιος ότι κάθε ενσυνείδητος πολίτης αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2019. Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι αυτά που σας υποσχεθήκαμε τα κάναμε».

  Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Αυτή η συνέχεια μας δίνει αξιοπιστία να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά για το σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία. Για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα για όλους»

  «Αν ξεκινήσαμε με το σύνθημα Μένουμε Ευρώπη, σήμερα γινόμαστε Ευρώπη και αύριο διεκδικούμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν. Οι πολίτες θα κρίνουν. Εμείς έχουμε όραμα για την Ελλάδα του 2030, από εσάς δεν έχω ακούσει τίποτα».

  «Κύριε Τσίπρα το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Και να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για την παράταξη μας. Δημοκρατία έχουμε και την θωρακίζουμε.

  Το δίλημμα είναι άλλο: Προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη με κυβέρνηση ΝΔ ή πρωθυπουργό Τσίπρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;»

  Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Αναθεωρήστε τη στάση σας και γυρίστε στα έδρανα της Βουλής. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να αναμετρηθούμε στα μάτια των πολιτών».

  Μητσοτάκης: Θωρακίζουμε τη δημοκρατική ομαλότητα

  Για νομοθετική πρωτοβουλία που έρχεται να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», αναφερόμενος στο μπλόκο του κόμματος Κασιδιάρη.
  Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας τη ψήφιση της ρύθμισης.
  «Το σύνταγμα μας δεν επιτρέπει την απαγόρευση κομμάτων επιτάσσει όμως την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία και την διαφύλαξη της ποιότητας της. Αυτή η λειτουργία επιχειρεί να ενισχύσει τη ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να καταχρώνται τις κοινές ελευθέριες και να τις στερούνται από άλλους. Κι αυτος είναι ο λογος που η κυβέρνηση κατάθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
  Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα εδώ και 3 μήνες με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση.
  Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, πρέπει η διάταξη να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό».

  «Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν επιθυμεί να ξαναζήσει τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος» συνέχισε ο πρωθυπουργός απαριθμώντας τις προϋποθέσεις ίδρυση κάποιου κόμματος:

  – το κόμμα να εχει ιδρυθεί νόμιμα
  – τα μέλη του επιτελείου να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα κατα της Πολιτείας
  – η δράση να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος

  Η μόνη αρμόδια αρχή να διαπιστώσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις είναι η Δικαιοσύνη και το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Άσε τις υποκρισίες

  Να αφήσει τις υποκρισίες και να μην εμπλέκει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην «αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης» κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι μαζί με αυτούς που θέλει να αποκλείσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία, αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο, «εθνικούς μειοδότες» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
  Αφού του ζήτησε να «αφήσει την υποκρισία», ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι αφήνει υπονοούμενα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του είναι μειοδότες, όταν στη Συμφωνία των Πρεσπών «που ήταν εθνικά επωφελής», «εσείς χέρι-χέρι με αυτούς που τώρα λέτε ότι θέλετε να αποκλείσετε από την κοινοβουλευτική διαδικασία, μας αποκαλούσατε εθνικούς μειοδότες και μετά κάνατε στροφή 180 μοιρών».

  Έκκληση Βορίδη για ευρεία συναίνεση

  Ο υπουργός Εσωτερικών και εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης απηύθυνε έκκληση για ευρεία συναίνεση, τονίζοντας ότι η ρύθμιση δεν πάσχει συνταγματικά.«Μας ενδιαφέρει άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί να μην παριστάνουν τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, δεν είναι το θέμα μας να περιορίζουμε ένα κόμμα για μια ιδεολογία όσο απεχθής κι αν είναι», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης και ζήτησε να ψηφιστεί από τα κόμματα, καθώς «είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε στρατηγικά».

  Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ): Καταψήφιση της τροπολογίας αν επιλεγεί η λύση του άρθρου 29 του Συντάγματος

  Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταψηφίσει την τροπολογία αν η κυβέρνηση εμμείνει στη λύση του άρθρου 29 του Συντάγματος, ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
  «Να αφήσουμε στην άκρη το άρθρο 29 του Συντάγματος (ορίζει ότι τα κόμματα οφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος) και το ούτως ή άλλως προβληματικό εγχείρημα της ερμηνείας του και να πάμε στην λεγόμενη πρόταση Κοντιάδη – Αλιβιζάτου όπου σαφέστατα λέει πως αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ψηφοδέλτιο στο οποίο υπάρχει υποψήφιος που έχει καταδικαστεί για αδικήματα 187 και 187Α (εγκληματική οργάνωση) τότε είτε ο υποψήφιος να απαγορευτεί να κατέβει στις εκλογές ή ο Αρειος Πάγος να απαγορεύσει την κατάρτιση συνδυασμού. Αυτή είναι νομική συνταγματική λύση που είναι σε άμεση συνάρτηση με την προηγούμενη ρύθμιση. Αν επιλεγεί τέτοια λύση εμείς είμαστε σε διάθεση να την συζητήσουμε. Αν όμως επιλέξετε την λύση του άρθρου 29 του Συντάγματος εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτή τη τροπολογία» ανέφερε ο Δ.. Τζανακόπουλος.

  Δελλής (ΚΚΕ): Γενικόλογες και επικίνδυνες διατυπώσεις

  Για γενικόλογες και επικίνδυνες διατυπώσεις στην τροπολογία έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής.
  «Είναι σκόπιμα γενικόλογες οι διατυπώσεις της τροπολογίας. Εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις σε καταδίκες και αδικήματα. Κάτω από την στέγη τέτοιας μορφής διατυπώσεων μπορούν να στεγαστούν θεωρίες 2 άκρων που οδηγούν στην εξίσωση φασισμού με ριζοσπαστική – κομμουνιστική δράση», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

  Τι προβλέπει η τροπολογία

  Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012
  Η παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
  «1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
  α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
  β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.
  γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).
  Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.
  Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34.».

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ