Σκάνδαλο στο σκάνδαλο Novartis: Νομικά τερτίπια για να βγει… λάδι ο Λοβέρδος

Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσει κανείς το αρχικό σοκ από το γεγονός πως η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Γλυκερία Λουίζα Ιωαννίδου, χωρίς να έχει κάνει καμιά ανακριτική πράξη, αποφάσισε τελικά ότι διαφωνεί με τη δίωξη κατά του υποψήφιου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Λοβέρδου, γιατί τα αδικήματα έχουν παραγραφεί επειδή εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Μπορεί, για παράδειγμα, να το διακωμωδήσει. Γιατί είναι -κομματάκι- ξεκαρδιστικό, με τρόπο βέβαια τραγικό, να σκέφτεται κανείς ότι στην Ελλάδα η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς θεωρεί το αδίκημα της δωροδοκίας εντός των υπουργικών καθηκόντων (!).

Κι όλα αυτά ενώ η ίδια η Βουλή είχε αποφασίσει πως δεν είναι αρμόδια για το θέμα, καθώς το αδίκημα δεν εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, γιατί είχε τελεστεί επ’ ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων και όχι στο πλαίσιο αυτών. Εκείνο, όμως, που δεν μπορεί να ξεπεράσει κανείς είναι το γεγονός ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στη διερεύνηση του αδικήματος του ξεπλύματος, το οποίο αφενός είναι διαρκές έγκλημα, αφετέρου, με βάση τη νομολογία, συνδέεται άρρηκτα με αυτό της δωροδοκίας. Ακόμη και στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, το ένταλμα σύλληψης αλλά και η καταδικαστική απόφαση αφορούσαν το αδίκημα του ξεπλύματος ή, αλλιώς, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Επομένως, εύλογο είναι να προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα.

Καταρχάς, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που άσκησε δίωξη στον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Νοέμβριο του 2019 (επί της σημερινής κυβέρνησης, δηλαδή), συμπεριέλαβε στη δίωξή της και το συγκεκριμένο αδίκημα; Αν όχι, η κυρία Ιωαννίδου, που είχε και αρκετό ελεύθερο χρόνο από τη στιγμή που δεν έκανε καμιά ανακριτική πράξη τόσο για την υπόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου όσο και για εκείνη του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, ενημέρωσε τον εισαγγελέα για αυτό το αδίκημα, ως οφείλει από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας; (ΚΠΔ, άρθρο 250: «Αν κατά την πορεία της ανάκρισης ανακαλυφθούν και άλλες αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως, ο ανακριτής τις ανακοινώνει στον εισαγγελέα, χωρίς εν τω μεταξύ να εμποδίζεται να ενεργεί τις κατεπείγουσες ανακριτικές πράξεις για τη βεβαίωσή τους»). Εάν όχι, τότε αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα που προκύπτει για την κυρία ανακρίτρια.

Σε κάθε περίπτωση, τον λόγο έχουν τώρα ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει δίωξη και για το συγκεκριμένο αδίκημα, αλλά και το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, που επίσης έχει τη δυνατότητα να δώσει εντολή δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Επομένως, η υπόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου σε καμιά περίπτωση δεν έχει τελειώσει ακόμη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ούτε καν ο ίδιος δεν έχει βιαστεί να πανηγυρίσει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Μάκης Βορίδης στη «Γη της Ελιάς»; Παραιτήθηκε και πάει… Μάνη με ρόλο-έκπληξη!

Ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται ότι θα παίξει στη "Γη της Ελιάς" ως Επιθεωρητής Επιδοτήσεων!

Μαξίμου 2015: Το απειλητικό μήνυμα πανίσχυρου εκδότη που «πάγωσε» κορυφαίο υπουργό του Αλέξη Τσίπρα – Η αλήθεια για τους εκβιασμούς στα media

Πρωτοκλασάτος υπουργός δείχνει SMS εκδότη με έμμεση απειλή για πρωτοσέλιδο. Το περιστατικό που αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε η πίεση.

Ναύαρχος Αποστολάκης: Σοβαρές καταγγελίες για τις επιπτώσεις του έργου του Λάτση – Ποιος πληρώνει τις ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καταγγέλλει τα προβλήματα των έργων στο Ελληνικό: κυκλοφορία, ηχορύπανση, πλημμύρες και απώλεια πρασίνου.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην υπόθεση «εκβιασμού» της Ζέττας Μακρή – Κλειδί το τιμολόγιο που παρουσίασε ο δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο. Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει τιμολόγιο και κάνει λόγο για εμπορική συμφωνία. Όλα θα κριθούν στο Αυτόφωρο. Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της βουλευτού.