Οι εκλογές φεύγουν ο «θερινός ανασχηματισμός» έρχεται – Ποιά αποτυχία παραδέχεται ο Μητσοτάκης

Του Βασίλη Σκουρή

Η εμμονή της πανδημίας, παράλληλα με την αποτυχία της κυβέρνησης να χειριστεί την κατάσταση, οδηγεί σε απομάκρυνση της πρόωρης κάλπης για την παρούσα χρονιά και, ίσως, να δικαιώνει στην πράξη τον πρωθυπουργό που με κατηγορηματικό τρόπο επιμένει για εξάντληση της τετραετίας.

Η απομάκρυνση του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών, πάντως, φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό. Έναν «θερινό ανασχηματισμό», που θα πραγματοποιηθεί πριν τον προσεχή Σεπτέμβριο, ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με νέα κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, φέρεται να εκτιμά ότι ο ανασχηματισμός που πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2020 δεν ήταν και ο πλέον επιτυχημένος, καθώς ήδη έχει παραιτηθεί ο Χρήστος Ταραντίλης που ορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος –με την Αριστοτελία Πελώνη να καταλαμβάνει τη θέση του- ενώ δεν έλυσε με αποφασιστικό τρόπο τα προβλήματα που το Μαξίμου θεωρεί ότι υπάρχουν σε διάφορα υπουργεία.

Δεν είναι τυχαίο δε πως με εξαίρεση ίσως το υπουργείο Εξωτερικών, όπου η κυριαρχία του Νίκου Δένδια είναι απόλυτη, σε πολλά υπουργεία υπάρχει μια ιδιότυπη διαρχία, με ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού να έχει περισσότερη ισχύ και από τον υπουργό.

Χαρακτηριστικότερα, ίσως, παραδείγματα το υπουργείο Υγείας ή και αυτό το υπουργείο Οικονομικών. Οι δε πληροφορίες της στήλης επιμένουν πως πρόσωπα που «γλύτωσαν» την καρέκλα τους την τελευταία στιγμή στον ανασχηματισμό του Ιουλίου του 2020 πολύ δύσκολα –και μόνο μέσω καραμπόλας- θα τη σώσουν και το φετινό καλοκαίρι, εφόσον πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός.

Με τις αλλαγές στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει το στίγμα της «μεταπανδημίας εποχής», με τις νέες προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνησή του, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος «βράζει», γεγονός που μάλλον θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη χρησιμοποίηση βουλευτών για τις κυβερνητικές θέσεις και θα σταματήσει ή θα περιορίσει τη χρησιμοποίηση εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα