Ξέχασαν τα θαλασσοδάνεια: Τσιμουδιά από Nτόρα και Αυγενάκη για τα χρέη της ΝΔ

Τσιμουδιά από τους «φιλελεύθερους μεταρρυθμιστές» για τα χρέη της Ν.Δ., παρά τον «ανένδοτο» που είχαν κηρύξει το 2011

Ως «φιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές», η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Λευτέρης Αυγενάκης ξιφουλκούσαν εναντίον της Νέας Δημοκρατίας για τα δανεικά και αγύριστα τραπεζικά δάνεια, ωστόσο σήμερα οι… λύκοι έγιναν αρνάκια, ξεχνώντας τι έλεγαν στο παρελθόν.


Κι όμως, αν και σήμερα κρατούν σιγήν ιχθύος, η αδελφή του πρωθυπουργού και ο υφυπουργός Αθλητισμού, προ δεκαετίας, ως ιδρυτικά τότε στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κατήγγειλαν τα θαλασσοδάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή. Μεταφερόμαστε στο όχι και τόσο μακρινό 2011, στα πρώτα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη προήδρευσε τότε της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του κόμματος που είχε ιδρύσει έναν χρόνο πριν, μετά τη διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία επειδή είχε αγνοήσει την κομματική πειθαρχία που είχε επιβάλει ο Αντώνης Σαμαράς και είχε ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση με την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το κόμμα της τότε αποφάσισε να φέρει το θέμα των προκλητικών δανείων των κομμάτων στη Βουλή, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τις κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων και τα υπέρογκα χρέη τους προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σημειωτέον ότι μόνο τα έτη 2010-2011 ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έλαβαν δάνεια άνω των 100.000.000 ευρώ, έχοντας μάλιστα χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις για δάνεια μελλοντικές επιδοτήσεις, ωσάν να γνώριζαν a priori τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός στις επερχόμενες εκλογές.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση, ρωτώντας τον εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για την ουσιαστική μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, μέσω 50% μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, απαγόρευσης δανειοδότησης από τις τράπεζες, απόλυτης διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων και εκκαθάρισης των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού των κομμάτων των τελευταίων 15 χρόνων.

Οι Ντόρα Μπακογιάννη, Λευτέρης Αυγενάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Γεώργιος Κοντογιάννης έβαλαν ευθέως κατά της Ν.Δ., λέγοντας πως μεγαλύτερος οφειλέτης σήμερα είναι η Ν.Δ., με χρέη της τάξης των 120.000.000 ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα 105.000.000 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς 15.000.000 ευρώ. Μάλιστα, οι βουλευτές κατήγγειλαν πως οι κομματικές χρηματοδοτήσεις είναι άκρως προκλητικές, τη στιγμή μάλιστα που η αγορά έχει σημαντική έλλειψη ρευστότητας και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν σχεδόν καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ την ίδια ώρα, όπως επισήμαναν οι βουλευτές, έχουν μειωθεί κατακόρυφα συντάξεις και μισθοί. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Συμμαχία υποστήριξε μέσω της επίκαιρης επερώτησης πως «τόσο για ουσιαστικούς όσο και για λόγους σεβασμού της κοινωνίας που υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες, η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων».

Πριν από δέκα χρόνια οι νυν βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν -ορθώς- καταγγείλει τις απαράδεκτες δανειοδοτήσεις της Ν.Δ. και των υπόλοιπων κομμάτων. Σήμερα, ωστόσο, φρόντισαν να σκεπάσουν με το σεντόνι της λήθης όσα έλεγαν το 2011. Η σιωπή είναι χρυσός, ειδικά όταν απολαμβάνεις τα αγαθά της εξουσίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...