Νέα δημοσκόπηση «βόμβα» δείχνει την ψαλίδα να κλείνει ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον Σφυγμό Οκτωβρίου, της εταιρείας Prorata, που δημοσιεύεται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα το ζήτημα της ακρίβειας, που προκύπτει από το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά. Την ίδια ώρα, την αυξημένη προσοχή της κοινής γνώμης, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον ανταγωνισμό και τις επιδόσεις των κομμάτων, συγκεντρώνουν τα εθνικά θέματα και η πορεία των ελληνοτουρκικών.

Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον της κοινωνίας για την πανδημία δείχνει να υποχωρεί, σε σύγκριση με παλαιότερες χρονικές περιόδους. Πάντως, η γενική εικόνα απογοήτευσης και θυμού για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει αναλλοίωτη.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. εξακολουθεί να κρατά το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με την ψαλίδα να μειώνεται όμως στις 8 μονάδες υπέρ της (από 10 που ήταν τον Ιούλιο).

Πιο αναλυτικά, στα ερωτήματα που απασχολούν την τρέχουσα επικαιρότητα, όπως η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, το 68% την αξιολογεί θετικά και το 27% αρνητικά, ενώ μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν θα οδηγήσει σε μια κούρσα αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού που θα προκαλέσει νέα οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας (50% συμφωνούν και 45% διαφωνούν).


Με ποσοστό 96% οι πολίτες εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η ακρίβεια θα πλήξει τον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό, ένα πρόβλημα το οποίο τοποθετείται μέσα στην πεντάδα των σημαντικότερων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι χαμηλοί μισθοί και τα εργασιακά, ακολουθούν τα εθνικά και έπονται η διαφθορά και η υποθέσεις διαφάνειας και τα θέματα της Παιδείας.

Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση οι θετικές γνώμες καταγράφουν μια μικρή άνοδο, μιας μονάδας, έναντι της προηγούμενης μέτρησης και οι αρνητικές μια ανάλογη κάμψη (από 61 σε 58).

Στην αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, ικανοποιημένο δηλώνει το 35% και δυσαρεστημένο το 64%, ενώ για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει 21% θετικές γνώμες και 78% αρνητικές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα για τη μεσαία τάξη, στο οποίο οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται μακριά από τα αιτήματα και τις ανάγκες της σε ποσοστό 60% και ο ΣΥΡΙΖΑ 63%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το 34% απαντά ότι θα ψήφιζε Ν.Δ. αν γίνονταν αύριο εκλογές (από 34,5% τον Ιούλιο), το 26% ΣΥΡΙΖΑ (από 24,5%) και ακολούθως το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3% και το ΜέΡΑ25 με 2% που θα το άφηνε εκτός Βουλής. Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 16,5% των ψηφοφόρων, από τους οποίους στις προηγούμενες εκλογές το 27% είχε επιλέξει τη Ν.Δ. και το 12% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...