Με στόχο το 43%: Ποιους θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Κυριαρχούν οι Πασοκογενείς – Όλα τα ονόματα

Του Βασίλη Σκουρή

Υποψηφιότητες που θα μπορούν να διεκδικήσουν το 43% που ο νέος εκλογικός νόμος Μητσοτάκη-Βορίδη θέτει για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος εκλογικός νόμος φέρνει την ηγεσία της Κουμουνδούρου προ των ευθυνών της, ώστε να κάνει ότι παρέλειψε να κάνει κυρίως το 2014, αλλά και το 2019, στις αντίστοιχες αναμετρήσεις. Ιδίως το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ερχόταν με φόρα προς την εξουσία και «σάρωνε» τα πάντα στο διάβα του, με μια δόση άκρατου σεχταρισμού επέλεξε –ίσως και στο όνομα της …«ιδεολογικής καθαρότητας»- να επιλέξει υποψηφιότητες που βγήκαν …τρίτοι, συγκεντρώνοντας ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό του κέρδισε το κόμμα ένα χρόνο μετά, με αποτέλεσμα να παραμείνει το –τότε-ΠΑΣΟΚ ισχυρό στο χώρο της αυτοδιοίκησης.. Τα πράγματα, σε μεγάλο βαθμό δεν διορθώθηκαν ούτε το 2019, χρονιά που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε μεγάλη πτώση, με αποτέλεσμα η Κουμουνδούρου να εξακολουθεί να έχει αντιστρόφως ανάλογη με την κομματική της δύναμη επιρροή στην Αυτοδιοίκηση!

Η ανάγκη ενδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρειες, αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος, αναγκάζει την ηγεσία της Κουμουνδούρου να οδηγηθεί σε αναζήτηση υποψηφιοτήτων ικανών να κερδίσουν το 43% και, άρα, να οδηγηθούν νικητές στις εκλογές 1ης Οκτωβρίου του 2023.

Ήδη ξεκίνησαν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και συζητήσεις για τις υποψηφιότητες που θα προωθηθούν, με την Κουμουνδούρου να κινείται αυτή τη φορά σε σωστή κατεύθυνση, επιμένοντας σε αυτοδιοικητικά πρόσωπα και ευρύτερες προσωπικότητες, αλλά και σε «πλατιές δημοκρατικές συμμαχίες», ώστε «να φύγει η δεξιά από του δήμους». Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, αναλόγως και του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και αναλόγως των εξελίξεων στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, δεν αποκλείεται να υπάρξει και πρόταση προς τη Χαριλάου Τρικούπη για κοινή πορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» ήδη το όνομα του Παύλου Γερουλάνου (φέρεται να έχει δίαυλο επικοινωνίας με τον Νάσο Ηλιόπουλο) τόσο για τον Δήμο Αθηναίων όσο και για την Περιφέρεια, όπου φαίνεται να απορρίπτεται μια συνεργασία με τον Γιάννη Σγουρό.

Για το Δήμο Θεσσαλονίκης επίσης φαίνεται να κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου, ενώ αδιέξοδο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Πειραιά. Στην Πάτρα, η Κουμουνδούρου θα ήθελε τον πρώην περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα για υποψήφιο δήμαρχο, όμως όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα αποφασίσει ο νυν Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ακούγεται και το όνομα του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Θάνου Μωραΐτη, όπως και του Άγγελου Τόλκα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-και οι δυο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Οι «πασοκογενείς» θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και σε άλλες πρώην «πράσινες» περιοχές, όπως η Κρήτη, όπου ο Σταύρος Αρναουτάκης, εκτός απροόπτου, θα διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια, ενώ αντίστοιχες υποψηφιότητες αναμένεται να υπάρξουν και σε άλλους δήμους, όπως πχ το Ηράκλειο. Επί των υποψηφίων και των διεργασιών που συντελούνται όμως θα επανέλθουμε προσεχώς…

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...