Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Ισχυρό σοκ για Τσακαλώτο: Τον «μαύρισαν» – Ποιος ακούγεται για γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

  Η επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κατάσταση δημιουργικής αμηχανίας. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι πέτυχε τον πρώτο στόχο του, που ήταν να παραμερίσει την παλαιά φρουρά της «ιδιοκτησίας» και να επιβάλει ένα μονοπρόσωπο αρχηγικό κόμμα, αλλά δεν είναι ακόμα βέβαιο πώς θα διαχειριστεί αυτόν τον «άθλο» από δω και πέρα.

  Όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδας “δημοκρατία”, τη χαρά του ενίσχυσε ο θεαματικός καταποντισμός του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των… «Ομπρελίστας». Ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάτωσε στις κάλπες, πληρώνοντας τον απωθητικό ακαδημαϊκό ελιτισμό του. Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Α. Τσίπρας, παίρνοντας μια μικρή ρεβάνς από τον εσωκομματικό του αντίπαλο, διακήρυξε έξω από την Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα «άλλο κόμμα». Θα αποτυπωθούν οι προθέσεις του, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, στην επόμενη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα συνέλθει σε εύθετο χρόνο, προκειμένου να εκλέξει τον νέο γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που θα είναι πολύ λιγότερα από τα 47 σημερινά.

  Για τη θέση του γραμματέα «ακούστηκε» το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Χρήστου Σπίρτζη, αλλά ακόμα δεν είναι βέβαιο αν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος βιάζεται να αφήσει το πόστο. Αμέσως μετά θα αρχίσει η κατάρτιση των νέων ψηφοδελτίων για τις εκλογές με δεδομένη την απόφαση Τσίπρα να αντικαταστήσει την σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα με μια ακόμα πιο πρόθυμη σε χειροκρότημα.

  Το χθεσινό αποτέλεσμα δεν το υποδέχθηκαν όλες οι πλευρές στο κόμμα με τις ίδιες διαθέσεις. «Ηταν ένα καλό μήνυμα, αλλά δεν δημιουργεί πολιτικό γεγονός» σχολίαζαν μέλη της «Ομπρέλας». Στα θετικά, όπως έλεγαν, συγκαταλέγεται η υψηλή για τα ισχνά μέχρι πρότινος δεδομένα του κόμματος συμμετοχή, η οποία σταθεροποιεί την καρέκλα του Α. Τσίπρα στο κόμμα. Στα αρνητικά, όπως σημείωναν, μετριούνται η απουσία της νέας γενιάς από τις κάλπες και, σε αντιδιαστολή, η πολυπληθής παρουσία ηλικιωμένων, όπως και το γεγονός ότι απουσίαζε ο κόσμος της «μεσαίας τάξης» που θέλει προνομιακά ο Α. Τσίπρας να εκφράσει.

  Για τους ανθρώπους του προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε χθες το στοίχημα της συμμετοχής και οφείλει να δώσει την προσοχή του στις προσεχείς πολιτικές μάχες που θα του δώσουν μια δεύτερη κυβερνητική ευκαιρία. Αυτό, όπως σημειώνουν, θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετασχηματιστεί, όπως είχε αναγγείλει από την επομένη της εκλογικής ήττας του 2019 ο Τσίπρας, σε μαζικό κόμμα εξουσίας και ότι το άνοιγμά του στην κοινωνία θα συνοδευτεί από ένα πρόγραμμα φιλολαϊκό, αυτή τη φορά μεγάλων αλλαγών. Αυτό, βεβαίως, αργεί για την ώρα. Η απάντησηα αρμόδιου στελέχους είναι ότι ετοιμάζεται από τα think tanks…

  Εχει ενδιαφέρον το πώς θα διαμορφωθεί ο νέος συσχετισμός στην Κεντρική Επιτροπή. Τα μισά μέλη θα είναι γυναίκες, οι βουλευτές δεν θα είναι πάνω από το 20%, ενώ τα 60 μέλη θα προέρχονται από τους συμμάχους. Η κατάταξη, όπως έλεγαν χθες βράδυ στελέχη της Κουμουνδούρου, ήταν μια «διαρκής μεταβλητή», με μόνο βέβαιο συμπέρασμα ότι οι προεδρικές δυνάμεις κατίσχυσαν των εσωκομματικών «αντιπάλων» της «Ομπρέλας», η οποία στη νέα Κεντρική Επιτροπή, σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές ενδείξεις, θα έχει μια εκπροσώπηση μικρότερη από αυτήν που υπολόγιζε.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ