Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Η ακρίβεια οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος εκατομμυρίων πολιτών – Ανήμπορη η κυβέρνηση

  Στο «κόκκινο» βρίσκεται η ακρίβεια στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να παραμένει απλός παρατηρητής εδώ και τέσσερις μήνες. Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι πως η κατάσταση θα χειροτερέψει μέσα στο επόμενο διάστημα, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε de facto μείωση του εισοδήματος εκατομμυρίων πολιτών.

  Με έκδηλη ανησυχία αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο, καθώς οι ανατιμήσεις στην αγορά έχουν χτυπήσει «κόκκινο», πλήττοντας χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις την ώρα που οι υπουργοί Γεωργιάδης και Σκρέκας πραγματοποιούσαν απλές διαπιστώσεις, δίνοντας συμβουλές στο τι να κάνουν οι καταναλωτές, ενώ ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ, οι οποίες, με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, φαντάζουν ανεπαρκείς. Εντύπωση προκάλεσε και η χθεσινή τοποθέτηση του Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από τις αρχές του 2022, όπως αναφέρουν Fed και ΕΚΤ.

  Χωρίς μέριμνα για τους πολίτες

  Το ζήτημα όμως είναι πώς θα στηριχθούν οι ήδη φτωχοποιημένοι πολίτες.

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες: στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηριχθεί το καλάθι της νοικοκυράς και νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ υπόσχονται και κοινωνικό μέρισμα προς το τέλος του έτους…

  Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους (μένουν και πάλι εκτός εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι), τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%. Το τελευταίο δείχνει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιθυμεί να προχωρήσει σε εξυπηρετήσεις πολύ μεγάλων ομίλων και όχι να ελαφρύνει ουσιαστικά το 95% των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι μικρομεσαίες.

  Από εκεί και πέρα, στα κυβερνητικά μέτρα περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες (σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές), καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι. Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να βάζει στο τραπέζι ένα πακέτο στήριξης των όσων πλήττονται από τις ανατιμήσεις, με την κατάσταση να χειροτερεύει.

  Άνοδος τιμών

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο δείκτης τιμών καταναλωτή και τον Αύγουστο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού οι τιμές των τροφίμων έχουν ήδη ανέβει κατά πολύ, όπως και των ενεργειακών προϊόντων αλλά και των πρώτων υλών.

  Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα 5 ευρώ, η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.  Όλα τα παραπάνω αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα.

  Την ίδια στιγμή δε η ΓΣΕΒΕΕ χτυπάει καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων 1 στις 4 έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε.

  Στα ύψη τα καύσιμα

  Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μείγμα ικανό να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο καλάθι του καταναλωτή.

  Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20% ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση ρεκόρ κατά 73%. Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

  Άνοδος στην τιμή του ψωμιού

  Παράλληλα, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν τις πρώτες αυξήσεις και στο ψωμί, που δεν αποκλείεται να φτάσουν και 25%. Το κλασικό παραδοσιακό κουλούρι κινδυνεύει να ξεφύγει από τα 50 λεπτά, ενώ ήδη αρκετές αλυσίδες πωλούν το κουλούρι στα 60 ή στα 70 λεπτά.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗavgi.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ