Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του για Εξεταστική – Η ΝΔ επιχειρεί να κάνει το ΚΙΝΑΛ να αλλάξει θέση

Του Βασίλη Σκουρή

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το Κίνημα Αλλαγής αλλάξει θέση η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρειάζεται μια ψήφο για να ψηφιστεί.

Έντονο είναι το παρασκήνιο γύρω από τον τρόπο συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής για τις λεγόμενες «λίστες Πέτσα» και τη χρηματοδότηση ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρίας, όπως φάνηκε και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης. Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη διεμήνυσε πως το κόμμα της δεν πρόκειται να αλλάξει την πρόταση που έχει καταθέσει και πως αυτή θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, αφήνοντας ίσως ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών εντός του Κοινοβουλίου, αλλά χωρίς αλλοίωση του περιεχομένου της. Και αυτό, παρότι ο πρόεδρος του Σώματος Κωνσταντίνος Τασούλας εξήγησε πως όλα θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πριν την έλευση του νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς η Επιτροπή, εφόσον ψηφιστεί, δεν μπορεί μετά να αλλάζει μόνη της την ατζέντα της. Όπως εξήγησε σε συναδέλφους στη Βουλή η Όλγα Γεροβασίλη, η πρόταση του κόμματός της δεν διερευνά γενικώς και αορίστως, αλλά τις «λίστες Πέτσα 1 και 2», που προβλέπει πως μέσα στην πανδημία υπήρξε μοιρασιά δημόσιου χρήματος με αδιαφανείς τρόπους, ενώ για το θέμα των δημοσκοπήσεων δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός-«θα μπορούμε να το πάμε πίσω έως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση επανέλαβαν στη Διάσκεψη των Προέδρων πως θα ψηφίσουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ και ηΜέΡΑ25 απουσίαζαν.

Η Νέα Δημοκρατία κάνει προσπάθεια στο παρασκήνιο να μην ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την πρόταση που η ίδια θα καταθέσει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει την πρότασή του. Η αλήθεια είναι πως με το κενό που υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη λόγω της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, το ΚΙΝΑΛ δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα κινηθεί ενιαία στο θέμα, εφόσον βεβαίως δεν γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί από τους υποψηφίους αρχηγούς.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 119 ψήφους, αφού η Κοινοβουλευτική του Ομάδα αριθμεί 86 μέλη, το ΚΚΕ έχει 15 βουλευτές, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 8.

«Εμείς είμαστε σίγουροι πως και το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την πρότασή μας, ενώ θα πρέπει να ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία. Και χωρίς το ΚΙΝΑΛ, όμως, μια ψήφος λείπει. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα τη βρούμε», αναφέρει στη στήλη υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Υπό αυτή την έννοια, το «μπαλάκι» περνάει στο κυβερνόν κόμμα, που θα πρέπει να αποφασίσει εάν καταθέσει τελικά δική του πρόταση, έστω και αν αυτό θα σημάνει τον ευτελισμό του πολιτικού συστήματος, με την παράλληλη λειτουργία δυο εξεταστικών επιτροπών για το ίδιο θέμα!

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;