Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Εκβιαστικά διλήμματα για τους εργαζόμενους: Απώλεια μισθού και περικοπή της ασφάλισης

  Εκβιαστικά διλήμματα για τους εργαζόμενους που παραμένουν δύσπιστοι έναντι του εμβολιασμού θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα η οποία θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα τίθενται σε αναστολή εργασίας «μέχρι τη λήξη του υγειονομικού συναγερμού», και, όπως διαμηνύουν κυβερνητικοί παράγοντες, η απώλεια του μισθού τους θα συνδυάζεται με τσεκούρι στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

  Γαλάζιες πηγές παραπέμπουν μάλιστα στην κομβική παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ σημειώνοντας ότι «υπό αυτό το πρίσμα δεν τίθεται ζήτημα  με την υγειονομική περίθαλψη όσων δεν εμβολιαστούν». Ο συντάκτης της ρύθμισης Γιώργος Γεραπετρίτης, λόγω των συνταγματικών φραγμών, φέρεται να αγνοεί την εισήγηση Βορίδη για παραπομπή των δημοσίων υπαλλήλων στο πειθαρχικό συμβούλιο ώστε να δρομολογείται η διαδικασία τη απόλυσης. Επιπλέον ο υπουργός Επικρατείας παρακάμπτει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών αναφορικά με την αναγκαιότητα «η αναστολή εργασίας να είναι χρονικά οριοθετημένη», καθώς «εάν δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας της αντικαταστάσεως, δεν βρίσκεις εύκολα άνθρωπο να δουλέψει». Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πάντως ότι θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς που αφορούν Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας να προσλαμβάνουν άμεσα προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

  Σήμα στους εργοδότες

  Παράλληλα, η ρύθμιση λύνει τα χέρια των εργοδοτών ώστε να δείξουν την πόρτα της εξόδου στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει από τον εργαζόμενο το πιστοποιητικό εμβολιασμού του, με αποτέλεσμα να καταπατάται πλήρως το ιατρικό απόρρητο. Σε αυτό το φόντο, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιχείρησε να πείσει χθες ότι «στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε, αλλά να ενθαρρύνουμε τους πιο δύσπιστους».

  Προθεσμία έως τις 16 Αυγούστου

  Περιθώριο έως τις 16 Αυγούστου θα έχουν για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την εμβολιαστική κάλυψή τους οι εργαζόμενοι στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αφορά και όσους εργάζονται στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, στα Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων, στα Ιδρύματα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων, στα Οικοτροφεία, στα Ειδικά Ιδρύματα, στα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία.

  Από 1η Σεπτεμβρίου ο εμβολιασμός υγειονομικών

  Στη συνέχεια, το εμβολιαστικό τους σχήμα θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στις δομές Υγείας, δηλαδή το σύνολο του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας, Διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και λοιπών. Επισημαίνεται ωστόσο ότι για το ανθρώπινο δυναμικό αυτών των δομών θα καταρτιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λίστα εξαιρέσεων, βάσει της οποίας οι υγειονομικές επιτροπές που θα συσταθούν ανά υγειονομική Περιφέρεια θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό.

  Θολά νερά για τους εκπαιδευτικούς

  Οι ένοικοι του Μαξίμου επιχειρούν να θολώσουν τα νερά αναφορικά με την επέκταση του συστήματος της υποχρεωτικότητας και τους εκπαιδευτικούς. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες αναφέρουν ότι «επικρατούν δεύτερες σκέψεις», επικαλούμενοι το γεγονός ότι το «ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί είναι της τάξης του 75% και αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος Αυγούστου». Η Νίκη Κεραμέως, ωστόσο, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο ποσοστό «δεν φτάνει» απευθύνοντας έκκληση στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να προσέλθουν για εμβολιασμό. Δεν είναι λίγοι ωστόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα που εκλαμβάνουν τους σχεδιασμούς για εγκαθίδρυση εμβολιαστικών κέντρων μέσα στους χώρους των ΑΕΙ ως δούρειο ίππο και για την εγκατάσταση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώνουν την πανεπιστημιακή αστυνομία.

  54 πυροσβέστες εκτός ΕΜΑΚ

  Σε άλλες υπηρεσίες μετακινούνται 54 πυροσβέστες από τις οκτώ ΕΜΑΚ της χώρας, επειδή αρνήθηκαν το πλαίσιο υποχρεωτικότητας. «Δεν είναι κάτι το εκδικητικό. Όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους έχουν εμβολιαστεί και άπαντες γνώριζαν την υποχρεωτικότητα. Άλλωστε, θα μεταφερθούν σε όμορες υπηρεσίες κοντά στον τόπο κατοικίας τους και μάλιστα αρκετοί είχαν ήδη δηλώσει ότι επιθυμούν να μετακινηθούν» ανέφεραν πηγές της Πυροσβεστικής. Τα κενά που θα προκύψουν αναμένεται να καλυφθούν άμεσα, ενώ καταρτίστηκε και πρόγραμμα εκπαίδευσης για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΜΑΚ.

  Παραβίαση του συντάγματος η  απόλυση των ανεμβολίαστων

  Σφοδρή αντίδραση της εργατολόγου βουλευτή της Ν.Δ.  Άννας Ευθυμίου στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Θυμίζει πως πίσω από κάθε εργαζόμενο υπάρχει μια οικογένεια, που η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει

  Σοβαρές ενστάσεις για το υπό κατάρτιση νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού καταθέτει η βουλευτής της Ν.Δ. και εργατολόγος Άννα Ευθυμίου, φροντίζοντας παράλληλα να λάβει ξεκάθαρες αποστάσεις από τον μονόδρομο των απολύσεων που προκρίνουν οι Μάκης Βορίδης – Άδωνις Γεωργιάδης.

  «Επειδή πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, είναι εύλογο να αναφύονται ζητήματα, που θα ήταν επωφελές να διευκρινιστούν νομοθετικά» διαμηνύει (ieidiseis) προς το Μαξίμου η κ. Ευθυμίου αναφορικά με την αναστολή εργασίας στον δημόσιο τομέα. «Είναι αδιευκρίνιστο αν ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται για το χρονικό αυτό διάστημα, αν αυτό θα συνυπολογίζεται στην αποζημίωση απόλυσής του και αν θα προσμετράται στην ομαλή εξέλιξη της εργασιακής του σύμβασης, όπως σε αξιολογήσεις, προαγωγές» επισημαίνει με νόημα, ενώ -κατά την αντίληψή της- «ζήτημα προκύπτει και με το αν θα έχει τη δυνατότητα ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της αναστολής να απασχολείται αλλού».

  Παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα

  Σύμφωνα με τη γαλάζια εργατολόγο «ζήτημα όμως προκύπτει ως προς την αναστολή της εργασιακής σύμβασης και με το αν θα υπάρχει εξαίρεση για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως για εγκύους, συνδικαλιστές κ.ά.». Aποδομώντας τις εμμονές του Μάκη Βορίδη για όσους αρνηθούν την υποχρεωτικότητα, τονίζει ότι ”η απόλυση είναι ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα και αν επιβληθεί για τους ανεμβολίαστους, τότε παραβιάζονται και τα συνταγματικά δικαιώματα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διαβίωσης αλλά και της προστασίας της οικογένειας». Καλεί δε, με το βλέμμα στον υπουργό, «να μην ξεχνάμε ότι πίσω από έναν εργαζόμενο υπάρχει κατά κανόνα και μια οικογένεια, που η Πολιτεία οφείλει εκ του συντάγματος να προστατεύσει».

  Οι ανεμβολίαστοι σε άλλες θέσεις

  Η Άννα Ευθυμίου, επικαλούμενη την εικοσαετή ειδίκευσή της στο Εργατικό Δίκαιο, καλεί και την Πολιτεία, «οργανωμένα και συγκροτημένα, να θέσει περιορισμούς στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη να προβαίνει σε απολύσεις σε ό,τι αφορά την περίπτωση των ανεμβολίαστων». Το μήνυμά της προς την κυβέρνηση είναι «η νομοθετική αυτή ρύθμιση να περιλαμβάνει και ένα πρόσθετο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που θα προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να τοποθετεί τον ανεμβολίαστο σε άλλα καθήκοντα, έστω και υποδεέστερα, χωρίς αυτό να αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας». Φέρνει δε ως παράδειγμα «το δικαίωμα που έχει ο εργοδότης να μεταθέτει τον εργαζόμενο σε άλλη θέση προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή με κόσμο. Ή, εναλλακτικά, να θέτει τον μισθωτό σε τηλεργασία». Κατά την επιστημονική της άποψη, «η εφαρμογή του παραπάνω νομικού πλαισίου για τις απολύσεις προστατεύει τόσο τον εργαζόμενο όσο και τον εργοδότη, αλλά ‘φρενάρει’ και ενδεχόμενη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας»…

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗavgi.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ