Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Απίστευτα πράγματα: Στο έλεος του κάθε Συρμαλένιου ο ΣΥΡΙΖΑ – Ας αποφασίσει η ηγεσία αν είναι με την πράσινη ανάπτυξη ή όχι

Periodista Με αμείωτη ένταση και με απόλυτη συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βάζει αυτογκόλ. Και είναι να απορεί κανείς. Θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
More

  Latest Posts

  Εγεννήθη «δελφίνος» στη Νέα Δημοκρατία!

  Του Βασίλη Σκουρή

  Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι την Πέμπτη το απόγευμα, στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας αναδείχτηκε σε «δελφίνο» του κυβερνώντος κόμματος.

  Όχι βέβαια ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παραμένει –παρά τη μεγάλη φθορά του τελευταίου διαστήματος- απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα του, αλλά με τη δυναμική της προοπτικής στην πολιτική.

  Ο Νίκος Δένδιας, με τον τρόπο που «σήκωσε» το γάντι στις προκλήσεις Τσαβούσογλου, διαμόρφωσε μια ατζέντα που καλύπτει τις δυο βασικές ομάδες που υπάρχουν στη ΝΔ –πέραν του κυρίαρχου Κυριάκου Μητσοτάκη- την «καραμανλική» και τη «σαμαρική». Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, μάλιστα, έθεσαν με σαφήνεια με δημόσιες παρεμβάσεις τους ή με διαρροές σε ρεπορτάζ, πως από τις «κόκκινες γραμμές» που θέτουν στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής (ελληνοτουρκικά και μακεδονικό) δεν προτίθεται να κάνουν πίσω.

  Στις συναντήσεις που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών κατανόησε προφανώς πως η τουρκική πλευρά επιμένει σε μια πολύ σκληρή ατζέντα, με αποτέλεσμα η οξύτατη αντίδρασή του στις προκλήσεις on air του τούρκου ομολόγου του. Κάποιοι, μάλιστα, εκτιμούν πως ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έλαβε αφορμή από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα στα ελληνοτουρκικά, δημιουργώντας τετελεσμένα για όσους ήθελαν -και πίεζαν-ο Κυριάκο Μητσοτάκης να εφαρμόσει μια εξωτερική πολιτική παρόμοια με αυτή που υποδείκνυε ουσιαστικά με άρθρο του για το Ελσίνκι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μεταξύ των οποίων βεβαίως είναι και άτυποι σύμβουλοι του πρωθυπουργού.

  Είναι πλέον φανερό: Ελληνοτουρκικός συμβιβασμός πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει με τον Νίκο Δένδια στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Όπως φανερό είναι πως πολύ δύσκολα η Άγκυρα «θα καταπιεί» τη «συμπεριφορά-πρόκληση μέσα στο σπίτι της» (όπως η ίδια θεωρεί) του Νίκου Δένδια και πολύ δύσκολα θα θελήσει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών να είναι ο συνομιλητής της από την πλευρά των Αθηνών.

  Το πώς είδε το μέγαρο Μαξίμου την πλατφόρμα Δένδια στην Άγκυρα, θα είμαστε σε θέση να το αξιολογήσουμε το επόμενο διάστημα, όταν τραβηχτεί η κουρτίνα, παρέμβει ο διεθνής παράγοντας και πέσουν οι τόνοι.

  Η εσπευσμένη ανακοίνωση των διπλωματικών πηγών, ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να είναι σκληρός αν προκληθεί, μάλλον δείχνει πολλά για την ανησυχία από την επιρροή που αποκτά στο κυβερνητικό ακροατήριο ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος, πάντως, εξακολουθεί και είναι αρκετά προσεκτικός προκειμένου να μην δώσει αφορμή να κατηγορηθεί για «προσωπικές στρατηγικές» και άλλα τέτοια.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗieidiseis.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ