«Είχαμε καιρό να δούμε τέτοια σύγκρουση…» – Εμβρόντητος ο διεθνής Τύπος για τη λογομαχία Δένδια με Τσαβούσογλου (pics)

Εμβρόντητο άφησε τον διεθνή τύπο η on camera λογομαχία του υπουργού Εξωτερικού Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη χθεσινή συνάντησή τους. Οι αναλυτές των διεθνών μέσων συμφωνούν ότι τέτοια σύγκρουση είχαν να δουν πολύ καιρό.

Ο γερμανικός τύπος αναφέρθηκε με εκτενή ρεπορτάζ στη σύγκρουση των δύο υπουργών Εξωτερικών. H Zeit Online σημειώνει: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες εδώ και χρόνια. Στη συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες τους, οι υπ. Εξωτερικών Δένδιας και Τσαβούσογλου εξαπέλυσαν εκατέρωθεν πυρά για σημαντικά ζητήματα». Η εφημερίδα Bild γράφει στην ιστοσελίδα της: «Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ένας Έλληνας υπ. Εξωτερικών επισκέπτεται την Τουρκία με αποστολή τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Όμως η συνέντευξη Τύπου κατέληξε σε χάος. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “πετά ανθρώπους στη θάλασσα”, εννοώντας τους πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη περνώντας το Αιγαίο. Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για “Fake News”». Το Spiegel Online γράφει: «Η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα είχε ως στόχο την επαναπροσέγγιση. Το αρχικά φιλικό κλίμα δεν διήρκεσε για πολύ». H Frankfurter Rundschau παρατηρεί στο άρθρο της με τίτλο «Σύγκρουση υπ. Εξωτερικών μπροστά στις κάμερες» ότι «η κοινή συνέντευξη Τύπου κατέληξε σε ανοιχτή σύγκρουση. Οι δύο χώρες απέχουν ακόμα πολύ από μια προσέγγιση».ADVERTISING

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει με τίτλο «Δύσκολη γειτνίαση»: «Ήταν η πρώτη συνάντηση Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα με τον πρόεδρο Ερντογάν από το 2017. Η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν καταδεικνύει τις τουρκικές προσπάθειες για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Μετά όμως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου. Τσαβούσογλου και Δένδιας λογομάχησαν μπροστά στις κάμερες αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών».

Από την πλευρά του, το Al Jazeera αναφέρει ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αντάλλαξαν κατηγορίες για ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους συνέντευξης τύπου στο τέλος της πρώτης συνάντησής τους εδώ και πάνω από έναν χρόνο».

Το Reuters τονίζει ότι μια συνάντηση που ξεκίνησε με ελπίδες κατέληξε σε σφοδρή ανταλλαγή κατηγοριών. «Επιχειρώντας εκτόνωση έπειτα από μήνες έντασης λόγω διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο και τον Τούρκο ομόλογό του, στην πρώτη επίσκεψη από όταν το ναυτικό των δύο χωρών βρέθηκε κοντά σε πόλεμο πέρυσι. Ωστόσο, η αρχικά εγκάρδια ατμόσφαιρα στη συνέντευξη τύπου μετά τις συναντήσεις έγινε πιο δύσκολη, όταν ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις και ο Τσαβούσογλου απέρριψε ως απαράδεκτα τα σχόλιά του. “Έρχεσαι εδώ, προσπαθείς να κατηγορήσεις την Τουρκία για να στείλεις μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας σου. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Για σύγκρουση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας γράφει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο στέκεται στα αρχικά σχόλια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επαίνεσε το επίπεδο του διαλόγου. «Ο Δένδιας όμως στην αρχική τοποθέτησή του εξέφρασε πολλά πολύχρονα παράπονα σχετικά με την Τουρκία, από τις έρευνες για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα ως την αντιμετώπιση της ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη συνεχιζόμενη διαφωνία των δύο χωρών αναφορικά με τους μετανάστες».

Η εφημερίδα Le Figaro έχει τίτλο «Λεκτική σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα» και αναφέρει: «Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσάβουσογλου και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας διαφώνησαν μπροστά στις κάμερες για τα θαλάσσια σύνορα, τους μετανάστες και τη μεταχείριση των μειονοτήτων».

Τι λέει ο τουρκικός τύπος

Τα τουρκικά δημοσιεύματα είναι άκρως επιθετικά προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα εκθειάζουν τη στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε αυτά, ο κ. Δένδιας κατηγορείται για σκανδαλώδεις δηλώσεις και ασέβεια.
«Ήρθε για να σπάσει τις σχέσεις και όχι για να τις βελτιώσει» γράφει η Yeni Safak. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Turkiye, η οποία λέει για τον κ. Δένδια ότι «ήρθε για να προκαλέσει ένταση και όχι για να συμφωνήσει». Η  Sabah τονίζει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «χρησιμοποίησε εξαιρετικά απαράδεκτη ρητορική». Για «αλαζονεία» κατηγορεί τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών η Sozcu, «Η “απειλή κυρώσεων” από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στη συνέντευξη τύπου δημιούργησε ένταση. Ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε την κατάλληλη απάντηση» αναφέρει. «Πάλι τα ίδια από την Ελλάδα» γράφει η Hürriyet, η οποία μιλάει για «σκάνδαλο Δένδια σε μια φιλική συνάντηση».

ΠΗΓΗzougla.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....