«Διπλωματία αντί για διαξιφισμούς στη Μεσόγειο» – Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία

«Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντάται αύριο με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούγλου στη Άγκυρα. Μετά την κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής διένεξης για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου το καλοκαίρι επιδιώκεται τώρα μια επαναπροσέγγιση», γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα BR της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας: «Πρόκειται για θετική εξέλιξη και καλό σημάδι, εκτιμά ο Κωνσταντίνος Φίλης από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων για να προσθέσει ότι η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική έναντι της Αθήνας και αυτό δεν συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

Τουρκικές προκλήσεις δεν σημειώνονται ωστόσο μόνο με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ανάρτησε επίσημο βίντεο της τουρκικής κυβέρνησης στο Twitter προσάπτοντας στην Ελλάδα στήριξη οπαδών του κουρδικού PKK και του κινήματος Γκιουλέν.

Εδώ και καιρό η Τουρκία παίζει το χαρτί της προπαγάνδας, αλλά και το χαρτί της επίσημης διπλωματίας, δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης και εκτιμά ότι η Τουρκία αισθάνεται στριμωγμένη στη γωνία διότι πιστεύει ότι η Ελλάδα δημιουργεί σε βάρος της ένα αντιτουρκικό μέτωπο από κοινού με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλα κράτη. Όμως αυτό δεν ισχύει, τονίζει ο έλληνας ειδικός και καταλήγει: «Όσο πιο περιθωριοποιημένη αισθάνεται η Άγκυρα τόσο περισσότερο προσπαθεί να διαστρεβλώσει τη πραγματικότητα και να επιρρίψει στην Ελλάδα την ευθύνη για όσα πηγαίνουν στραβά στη Τουρκία».

Για το λόγο αυτό ο Κωνσταντίνος Φίλης δεν αναμένει εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και θεωρεί ότι θα είναι επιτυχία ακόμα αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στη συνέχιση των διμερών συνομιλίων.

Κίνητρα στη Τουρκία για «εποικοδομητική στάση»

Με τίτλο «Διπλωματία αντί διαξιφισμών στη Μεσόγειο» η Wiener Zeitung παρατηρεί: «Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται και πάλι σε απευθείας διάλογο. Θεωρείται ωστόσο απίθανο οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να δώσουν λύση στη διένεξη για τα αποθέματα φυσικού αερίου».

Η αυστριακή εφημερίδα γράφει: «Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για σταθερότητα στην περιοχή ενίσχυσε τα κίνητρα των Ευρωπαίων για επαναπροσέγγιση με τη Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα στην επίσκεψη φον ντερ Λάιεν-Μισέλ στην Άγκυρα, η ηγεσία της ΕΕ υποσχέθηκε στον πρόεδρο Ερντογάν διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης καθώς και διευκολύνσεις στα ταξίδια τούρκων πολιτών προς την ΕΕ ως αντάλλαγμα για μια “εποικοδομητική στάση” στην αναζήτηση λύσεων στη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες. Η Τουρκία έχει ωστόσο κάτι που θέλει η Ευρώπη: την προσφυγική συμφωνία, την οποία οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν να τηρείται για να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Και το ζήτημα της επαναπροώθησης μεταναστών ή των λεγόμενων pushback προκαλεί εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;