Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Δημοσίευμα «βόμβα»: Η αθλιότητα του Στουρνάρα για να «τιμωρήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ

  Η άρση των capital controls σχεδιαζόταν από τον Απρίλιο του 2019, αλλά τη σαμπόταρε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για πολιτικούς λόγους.

  Την αποκάλυψη κάνει το Bankingnews.gr, το οποίο υποστήριξε χθες, με εκτενές ρεπορτάζ, ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας «σκόπιμα επιμήκυνε τον χρόνο για τα capital controls, ώστε να το πουλήσει ως εκδούλευση στη Ν.Δ. και να κρατήσει πίσω τις πιστοληπτικές αναβαθμίσεις της Ελλάδος».

  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 λόγω της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο ο Στουρνάρας αποφάσισε σχεδόν 25 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. να αίρει και τυπικά τα capital controls».

  Κατά το Bankingnews.gr, «η κίνηση της ΤτΕ και του Στουρνάρα έχουν πολιτικά ελατήρια. Ούτως ή άλλως η άρση των capital controls είχε σημειωθεί με ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Ελλάδος ακόμη και με υπεραναλήψεις. Ουσιαστικά είχαν απομείνει συναλλαγές με το εξωτερικό που τελούσαν υπό το καθεστώς των capital controls». Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ, θεσμικώς, είναι το αρμόδιο όργανο το οποίο σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM είχαν τη δικαιοδοσία να αποφασίσουν την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

  Ήθελε να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ

  Και ενώ η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bankingnews.gr, πληρούσε τις προϋποθέσεις αρκετά νωρίτερα για την πλήρη άρση των capital controls -η περίπτωση της Κύπρου είναι ενδεικτική, σημειώνει, για τα στάδια και το χρονοδιάγραμμα της πλήρους άρσης-, η ΤτΕ «σκοπίμως δεν επέτρεπε την ολοκληρωτική άρση τους». Ο Στουρνάρας, τονίζει, «σχεδίασε με τέτοιο τρόπο τη στρατηγική του, αφενός για να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο διατηρούσε χείριστες σχέσεις, αφετέρου προκειμένου να πουλήσει εκδούλευση στη Ν.Δ., τη νέα κυβέρνηση».

  Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τις «αστοχίες Στουρνάρα» (υπέρ της σκληρής γραμμής για τη μείωση του χρέους, υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής που συνιστούσε νέο Μνημόνιο, κ.ά.) με στόχο την ανανέωση της θητείας του στην ΤτΕ.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ