Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Γερμανικά ΜΜΕ: Ερντογάν-Πούτιν, μία πολύπλοκη σχέση

  Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την επιστροφή της στη συμφωνία για τα σιτηρά. Στο προοίμιο της σημερινής απόφασής του Πούτιν, η Welt αναφέρεται σε πτυχές των ρωσοτουρκικών σχέσεων και τη διπλωματική επιτυχία του Ερντογάν, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα είναι «ένας από τους λίγους εταίρους του Πούτιν, ο οποίος δείχνει ανοιχτά την αντίθεσή του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας – και μάλιστα ως ηγέτης χώρας του ΝΑΤΟ. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η χώρα μετατράπηκε σε έναν σημαντικό κόμβο μεταφορών ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών αυξήθηκαν μάλιστα μετά την εισβολή κατά 198% – κι αυτό κυρίως χάρη στις επανεξαγωγές. Η σύναψη της συμφωνίας για τα σιτηρά θεωρείται μεγάλη διπλωματική επιτυχία για τον Τούρκο πρόεδρο».

  Η ενταξιακή πορεία Φινλανδίας και Σουηδίας και οι ρωσοτουρκικές σχέσεις

  Στο ειδησεογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland ο Γερμανός ανταποκριτής Γκερντ Χέλερ αναφέρεται σε μία άλλη διάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων – εν αναμονή της επίσκεψης του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα την Παρασκευή και τα σχέδια ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία: «Από τους 30 εταίρους του ΝΑΤΟ, οι 28 έχουν επικυρώσει τη βόρεια διεύρυνση της συμμαχίας. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται και η έγκριση της Ουγγαρίας. Για να εγκριθεί η ένταξη νέων μελών πρέπει να υπάρχει ομοφωνία όλων των συμμάχων. Αλλά η Τουρκία μένει σταθερή στο «όχι» της, καθώς από τουρκική σκοπιά η Σουηδία δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης». Η στάση του Ερντογάν κάνει τον ηγέτη του Κρεμλίνου να χαμογελά, σχολιάζει ο Χέλερ, καθώς «με τη στάση του αποδυναμώνει τη βορειοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα με απειλές για πόλεμο υποδαυλίζει τις εντάσεις με Ελλάδα και Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο. Μια στρατηγική που ευνοεί τον Πούτιν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επαίνεσε τον Ερντογάν ως “αξιόπιστο εταίρο και ισχυρό ηγέτη”».

  Ελληνικό: Ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη

  «Επιτέλους υπάρχει πρόοδος σε ένα έργο που απασχολεί την ελληνική πολιτική εδώ και χρόνια, το οποίο μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Το Ελληνικό. Στη θέση που βρισκόταν κάποτε το αεροδρόμιο, στην αθηναϊκή Ριβιέρα, υλοποιείται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη», γράφει στην ιστοσελίδα της η Neue Zürcher Zeitung. Και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ελβετική εφημερίδα, σε αντίθεση με το λιμάνι του Πειραιά, όπου τον λόγο έχουν οι Κινέζοι, εδώ έχουν οι Έλληνες τα ηνία:

  «Ενώ αρχικά υπήρχαν συμφωνίες με επενδυτές από την Κίνα και τα Εμιράτα, αυτοί τελικά αποσύρθηκαν το φθινόπωρο του 2019. Έκτοτε, η Lamda Development διαχειρίζεται μόνη της τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση της χώρας. Ωστόσο οι Κινέζοι έχουν το λόγο μόλις οκτώ χιλιόμετρα μακριά: στο λιμάνι του Πειραιά. Το 2009, πριν ξεσπάσει η οικονομικής κρίση, η κινεζική κρατική ναυτιλιακή Cosco μπήκε στην αγορά, καλύπτοντας έτσι το κενό που δημιούργησε η έλλειψη ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το λιμάνι».

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ