Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2021

H ΕΥΔΑΠ, το δίλημμα της Ψυττάλειας και η ακύρωση του διαγωνισμού

Μετά από ένα άρθρο κατά του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ η ιστοσελίδα powergame.gr επιχειρεί να φωτίσει λίγο περισσότερο το θέμα της ανάθεσης των 320...
More

  Latest Posts

  Αντάρτικο από Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη τρομοκρατεί το Μαξίμου

  Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δεν προχωρήσει σε αλλαγές, όπως η βουλευτής της πλειοψηφίας κατέστησε σαφές, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια.

  «Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να προτείνει αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου, που έχουν διαρκέσει 38 χρόνια τώρα. Εδώ και μήνες περίμενα ένα καθαρό σχέδιο νόμου που να αποσαφηνίζει καλύτερα την αυθεντική βούληση του συντάκτη. Οι δικές μου προτάσεις ήταν πολύ πιο πριν γνωστές. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής τις ανέφερα αναλυτικά. Το μόνο που δεχθήκατε, από τις τροπολογίες που καταθέσαμε, ήταν μερικώς αυτό που σας αναφέραμε στην τροπολογία για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, περί σύγχυσης στην κατοικία ανηλίκου. Τίποτα άλλο. Καμία ουσιαστική αλλαγή. Επιμένετε σε κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που θέλει να επιλύσει», είπε η βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε, απευθυνόμενη στον υπουργό:

  «Κατηγορήσατε όλους όσοι κάναμε προτάσεις, ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το συμφέρον του παιδιού και πως παίρνουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου γονέα. Τη Δευτέρα βέβαια ήταν το αποκορύφωμα. Στο ραδιόφωνο “Πρώτο Θέμα” κατηγορήσατε εμένα και την κυρία Κεφαλογιάννη πως οι ενστάσεις μας προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας κύριε υπουργέ, αλλά μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Οι ενστάσεις μας προέρχονται από την κοινή λογική και τη γνώση της επιστήμης. Ως παλαιό μέλος της ΝΔ, θέλω να σας πω ότι έχω εκπλαγεί ειλικρινά. Διότι μέσα στο ναό της Δημοκρατίας εσείς, αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους. Δεν καταθέσαμε όμως εμείς το σχέδιο νόμου κύριε υπουργέ. Εσείς το πράξατε. Το κείμενο σας φανερώνει τη γονεοκεντρική του λογική. Οι περισσότερες διατάξεις που υπάρχουν φανερώνουν πως δεν έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα και επίκεντρο το παιδί, αλλά με τις επιθυμίες των γονέων. Το σημαντικό σε αυτό το σχέδιο νόμου όμως δεν πρέπει να είναι οι γονείς αλλά τα δικαιώματα των παιδιών».

  Στις παρατηρήσεις της σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, η Μαριέττα Γιαννάκου ανέφερε: «Είμαι κατά της οριζόντιας επιβολής τεκμηρίου χρόνου, στην επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς του. Είμαι κατά και της υποχρεωτικότητας και είμαι κατά των γενικών οριζόντιων τεκμηρίων».

  «Καλό είναι να απευθυνόμαστε στην επιστημονική κοινότητα, η οποία αναδεικνύει αυτό που λέει η κοινή λογική. Τα παιδιά έχουν ανάγκη και από τους δύο γονείς. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που το αμφισβητεί αυτό. Δεν πρέπει να υπάρχει όμως οριζόντια και άκαμπτη ρύθμιση της επιμέλειας των παιδιών», είπε η κυρία Γιαννάκου και τόνισε ότι το «εξίσου» στη γονική μέριμνα υπαινίσσεται χρονική διάρκεια και μειωμένη διατροφή, «αν και την καθημερινότητα πρέπει να διαχειρίζεται εκείνος που έχει την επιμέλεια».

  «Το ζήτημα που πραγματεύεται το σχέδιο νόμου είναι κοινωνικό, επιστημονικό και, σε τελευταία ανάλυση, ηθικό κύριε υπουργέ. Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν ταιριάζουν με τη ρύθμιση κοινωνικών πραγματικοτήτων και οικογενειακών θεμάτων και καταλήγουν συνήθως σε αντίθετα αποτελέσματα», είπε η πρώην υπουργός.

  Σε σχέση με τη στάση της στην ψηφοφορία, η βουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε: «Πολύ φοβούμαι ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και εντάσεις και από τη στιγμή που δεν αλλάζει το “εξίσου”, το 1/3 και το “οριστική” (σ.σ. η διάταξη που προβλέπει οριστική απόφαση του δικαστηρίου στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας), εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω».

  Σε πιο ήπιους τόνους κινήθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα της Ολομέλειας και μπορεί να μην δήλωσε ότι και εκείνη δεν μπορεί να το ψηφίσει, όμως έθεσε όλες τις διαφωνίες που έχει με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και υπενθύμισε με νόημα ότι και στο παρελθόν σε άλλα νομοσχέδια είχε εκφράσει κατά την ψήφισή τους διαφορετική θέση από αυτή της ΝΔ.

  Οι αντιρρήσεις της Όλγας Κεφαλογιάννη


  Δεν ενισχύεται και δεν προστατεύεται το συμφέρον του παιδιού μέσα από το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπ. Δικαιοσύνης, τόνισε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως η έμφαση που δίνεται από το νομοσχέδιο για την συνέχιση της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας, μετά τον χωρισμό των γονέων, είναι κάτι που «συμφωνούμε όλοι». Αρκεί βέβαια ο «γνώμονας να παραμένει εμφατικά το ίδιο το συμφέρον του παιδιού. Όχι το συμφέρον των γονέων. Διότι το νομοσχέδιο αυτό έχει γραφτεί σαν να απευθύνεται στον έναν γονέα» τόνισε η βουλευτής.

  Πιο συγκεκριμένα η πρώην υπουργός δήλωσε πως με την εισαγωγή της υποχρέωσης της «προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα» για απλά, καθημερινά και επείγοντα ζητήματα, θα αυξηθούν οι προστριβές των γονέων και όπως δήλωσε συγκεκριμένα «στις περιπτώσεις διαφωνίας τους, θα βρεθεί σε αδιέξοδο η ίδια η καθημερινότητα του παιδιού». Σοβαρό πρόβλημα, επίσης, δημιουργεί σύμφωνα με την βουλευτή Α’ Αθηνών η διάταξη που προβλέπει ότι «οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου την γονική μέριμνα» μιας και η επιθυμία να υπάρχει κοινή γονική μέριμνα και μετά τον χωρισμό, όπως την εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός, καλύπτεται και χωρίς τον όρο «εξίσου».

  Μένοντας στον συγκεκριμένο όρο η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως ανοίγει ο δρόμος για την ισόχρονη άσκηση γονικής μέριμνας και την εναλλασσόμενη κατοικία, αλλά και για την «οριζόντια αντιμετώπιση όλων των παιδιών. Ένα βρέφος, δηλαδή, θα αντιμετωπίζεται “εξίσου” με ένα παιδί 15 χρόνων».

  Ο νομοθέτης προβλέπει και προστατεύει το συμφέρον του παιδιού, εισάγοντάς το ως μια αόριστη έννοια δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη, και ως τέτοια δεν μπορεί να εξειδικεύεται παρά μόνο από τον φυσικό δικαστή.

  «Δεν μπορεί ο νομοθέτης να υποκαθιστά τον δικαστή. Ο όρος “τεκμαίρεται” τώρα στη διάταξη που προβλέπει τον χρόνο επικοινωνίας… Η επικοινωνία είναι δικαίωμα που προστατεύεται από τον νόμο. Δεν μπορεί να ασκείται εξαναγκαστικά» δήλωσε η βουλευτής. Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε κατηγορηματικά πως δεν μιλάμε για μεταρρύθμιση όταν ένα νομοσχέδιο βασίζεται σε ενδεικτικούς όρους και ρυθμίσεις, πράγμα το οποίο ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε σχέση με την πρόβλεψη των όρων, «εξίσου» και «τεκμαίρεται». Είναι προφανές σύμφωνα με την βουλευτή ότι οι όροι αυτοί αποσκοπούν στο να δεσμεύσουν το σκεπτικό και την απόφαση του δικαστή και γι’ αυτό θα πρέπει «να αποσαφηνιστούν ή να απαλειφθούν». Επίσης, υπογράμμισε ότι με την πρόβλεψη της οριστικής καταδίκης για αδικήματα κακοποίησης, ως περίπτωσης κακής άσκησης γονικής μέριμνας, το παιδί θα παραμένει για χρόνια στη γονική μέριμνα του κακοποιητικού γονέα.

  «Δεν πρόκειται περί μάχης των φύλων – Μιλάμε για τα παιδιά»


  Παράλληλα η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως υπάρχει χρόνια έτοιμος ο σχεδιασμός στην Ελλάδα για τον θεσμό των οικογενειακών δικαστηρίων ενώ εξέφρασε την άποψή της πως δεν μπορεί να επικαλούνται κατά το δοκούν οι πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Δεν είναι μεταρρύθμιση η υιοθέτηση αποσπασματικών πρακτικών από το εξωτερικό. Δεν είναι το οικογενειακό δίκαιο πεδίο μαχών των φύλων και των επιδιώξεων των γονέων» δήλωσε η βουλευτής Α’ Αθηνών και τόνισε πως «Δεν πρόκειται περί μάχης των φύλων. Μιλάμε για τα παιδιά. Ας μην το ξεχνάμε».

  Κλείνοντας η κ. Κεφαλογιάννη είπε συγκεκριμένα πως «Η Νέα Δημοκρατία, είναι μια δύναμη φιλελεύθερη. Δύναμη προόδου και μεταρρυθμίσεων. Που ξέρει να σέβεται αξίες. Που γνωρίζει να ακούει, να συνθέτει, να ενώνει. Γι’ αυτό και μπορεί να επιτυγχάνει μεγάλες πλειοψηφίες. Να κυβερνάει για το καλό του τόπου, να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με αυτή την κυβέρνηση. Με αυτές τις αρχές έχουμε μάθει να πολιτευόμαστε. Έτσι, τιμάμε τον βουλευτικό μας ρόλο. Υπερασπιζόμενοι θεμελιώδεις αξίες. Και γι’ αυτή μας τη στάση θέλουμε να κρινόμαστε. Για την πολιτική μας, τις θέσεις, τη γενικότερη στάση μας.

  Προσωπικά, στο παρελθόν, έχω υποστηρίξει κατά συνείδηση σοβαρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως ήταν το σύμφωνο συμβίωσης, ή η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Που στόχευαν πραγματικά στην προάσπιση δικαιωμάτων. Όχι όμως από «προσωπικά βιώματα» κ. Υπουργέ.

  Αλλά από το ήθος που διδάσκει η ιστορία μας. Να μιλάμε πάντα πολιτικά και ποτέ προσωπικά. Και φυσικά τις αρχές που επιβάλει η πίστη μας σε μια σύγχρονη, φιλελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία. Η πεποίθηση μας ότι είμαστε εδώ για να προχωράμε μαζί, συνθέτοντας, για ένα τόσο σπουδαίο θέμα όσο αυτό του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν, αποσκοπούν στη διόρθωση μίας εσφαλμένης λογικής που εσφαλμένα αποτυπώθηκε στο παρόν νομοσχέδιο. Τώρα, η τελική ευθύνη ανήκει σε εσάς. Γιατί το νομοσχέδιο αντί να ενώσει, διχάζει. Αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα. Αντί να συνθέτει, στέκεται εμμονικά σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό του. Που είναι το συμφέρον των παιδιών.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ