Αμφιβολίες πλέον για το «ήρεμο καλοκαίρι»: Η τακτική του Μαξίμου «να τσατίζει τον Τούρκο»

Του Βασίλη Σκουρή

Κάποια πρώτα συμπεράσματα από την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στον έλληνα πρωθυπουργό – επίθεση που επειδή είναι (για δεύτερη φορά) σε προσωπικό επίπεδο, δύσκολα επαναφέρει τη… συμφιλίωση:

Πρώτο, είναι σαφές πως ο τούρκος πρόεδρος έχει εσωτερικά προβλήματα και αποφάσισε, λίγο πριν τις εκλογές, να παίξει παιχνίδι της εξαγωγής τους.

Δεύτερο, είναι φανερό πως εκμεταλλεύεται την ανάγκη των αμερικανονατοϊκών να εντάξουν πλήρως την Τουρκία στη στρατηγική τους έναντι της Ρωσίας και ευρύτερα στην περιοχή και επιχειρεί – όχι με την τακτική του «δεδομένου» – να κερδίσει τα περισσότερα που μπορεί. Η θεωρία της «συνοχής του ΝΑΤΟ» στην περιοχή, που επικαλείται η Αθήνα έναντι της Άγκυρας και ο επιδιαιτητικός ρόλος των αμερικανών συμμάχων (την Ευρώπη την… ξεχάσαμε), αποτελούν «θερμοκήπιο» της τουρκικής επιθετικότητας!

Τρίτο, είναι αδιανόητο το Μαξίμου να χρησιμοποιεί την πολιτική έναντι της Τουρκίας για εσωτερικές πολιτικές επιδιώξεις. Στόχος της χώρας δεν μπορεί να είναι να… τσατίσει την Τουρκία για να συσπειρώσει την ακροδεξιά της και να αφήνει αιχμές για την αντιπολίτευση. Στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η δημιουργία των συνθηκών για έναν ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγήσει στη Χάγη για τη διαφορά που η Αθήνα εκτιμά ότι υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Αντί αυτού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, παραπέμποντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο απώτερο μέλλον, αν και αυτό είναι σε βάρος της χώρας, όπως αποδεικνύεται με τα συνεχή θέματα που η Άγκυρα προσθέτει στο τραπέζι!

Τέταρτο, η βεβαιότητα για «ήσυχο καλοκαίρι» καλό είναι να μην υπάρχει πια! Η προσωπική επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ο ανταγωνισμός για τα μάτια της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, η καθέλκυση νέου ερευνητικού σκάφους, προϊδεάζουν για ένταση μεταξύ των δυο χωρών, που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα είναι ελεγχόμενη!

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου