Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Αλαλούμ με τον χρόνο των εκλογών – Και η αύξηση των επιτοκίων στην προεκλογική ατζέντα

  Όταν ο πρωθυπουργός άνοιξε την συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές προφανώς κάτι είχε στο μυαλό του. Αν μη τι άλλο να προετοιμάσει τους ψηφοφόρους ότι οι κάλπες θα στηθούν πολύ νωρίτερα από το καλοκαίρι, κάπου στο τέλος του χειμώνα.

  Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις ωστόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου έδωσαν την εντύπωση στους ψηφοφόρους ότι το Μέγαρο Μαξίμου πάει «βλέποντας και κάνοντας». Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι χθες η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» κάλεσε μέσα από το κύριο άρθρο της την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το πότε η χώρα θα πάει σε εκλογές καθώς η ασάφεια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου αλλά και στην κοινωνία .

  Μέσα σε αυτό το σκηνικό η διαχείριση της ωρολογιακής βόμβας των κόκκινων δανείων αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν διπλασιαστεί ενώ το επιτόκιο των καταθέσεων παραμένει σχεδόν μηδενικό ανάγκασε ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τους τραπεζίτες να στηρίξουν τους δανειολήπτες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην μεσαία τάξη «απειλώντας» μάλιστα τα golden boys ότι δεν θα πάρουν το ετήσιο μπόνους τους.

  Οι πρώτες επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Τραπεζών γι αυτό το θέμα ήταν άκαρπες. Το μοναδικό σημείο το οποίο εμφανίστηκαν να συζητούν οι άνθρωποι των Τραπεζών είναι κάποιες ρυθμίσεις για τους ευάλωτους δανειολήπτες οι οποίοι ανέρχονται γύρω στους 40.000. Μοιραία στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός καθώς οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιλαμβάνονται ότι το θέμα αυτό μαζί με την ακρίβεια μπορεί να αποτελέσει το κρίσιμο ζήτημα που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, συζήτησε το Ισπανικό μοντέλο – που περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις διευκόλυνσής των δανειοληπτών- χωρίς ωστόσο να υπάρξει κανένα σημείο επαφής .

  Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τους εκπροσώπους των Τραπεζών μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες να έχουν καταθέσει πρόταση για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπόψη τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

  Ακόμα μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.

  Επίσης άμεσα να υπάρξει και αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της Ε.Κ.Τ.. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

  Να υπάρξει επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

  Την ίδια στιγμή και το καλάθι του νοικοκυριού φαίνεται ότι δεν προχωράει έτσι όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται το ΙΝΚΑ το οποίο πραγματοποίησε σχετική έρευνα . Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του, οι καταναλωτές δεν είδαν καμία αλλαγή στην τσέπη τους ενώ παράλληλα επεσήμαναν πως καθημερινά λαμβάνουν καταγγελίες και παράπονα καταναλωτών.

  Σε σχετική ανακοίνωση τους ανέφεραν ότι η μόνη λύση για την πτώση των τιμών στην αγορά είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και η μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες και όχι προϊόντα.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ