Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  Αλέξης Τσίπρας: Δεν έχει υπάρξει ξανά αντίστοιχη εφόρμηση στον δημόσιο πλούτο

  Για σκάνδαλα που ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο σαν τη «Λερναία Ύδρα» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 κατηγορώντας την κυβέρνηση για «λεηλασία του δημόσιου πλούτου για τον πλουτισμό λίγων και ισχυρών» και «συγκροτημένη στρατηγική διακυβέρνησης που έχει να κάνει το βόλεμα ‘ημετέρων’ τους».

  Υπογράμμισε ότι αυτά γίνονται «σε μια περίοδο που συντελείται η μεγαλύτερη και σκληρότερη αναδιανομή πλούτου από τους αδύναμους και τους μεσαίους προς τους ισχυρούς της χώρας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επικαλέστηκε έρευνα της ΙΝΕ ΓΣΕΕ κατά την οποίοι μέσα στο ’22 για νοικοκυριά έως 750 ευρώ έχει συντελεστεί μείωση της αγοραστικής δύναμης τους κατά 40%, την ίδια στιγμή που η χώρα είναι «αρνητική πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, στον πληθωρισμό και κάποιοι κερδίζουν από αυτό, είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα σούπερ μάρκετ». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η αισχροκέρδεια μεταφέρεται στην ενέργεια και την αγορά, σημειώνοντας ότι «η αισχροκέρδεια παραμένει ακέραιη».

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι με αφορμή την πανδημία υπήρξε στοχευμένη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πιο ελαστικού θεσμικού περιεχομένου για απευθείας αναθέσεις -7,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς- και πως τώρα «βλέπουμε να σκάνε σα χειροβομβίδες μια μετά την άλλη σκάνδαλα που αφορούν πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού και νεοδημοκρατικού περιβάλλοντος».

  Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εφόρμηση στον δημόσιο πλούτου που δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη, γιατί η κυβέρνηση νόμιζε ότι παίζει σε άδειο γήπεδο καθώς είχε δεσμεύσει τα περισσότερα ΜΜΕ στο πλαίσιο της λίστας Πέτσα, είχαν την αίσθηση ότι είναι ανέλεγκτοι και ανεξέλεγκτοι να κάνουν ό,τι νομίζουν για να σφετεριστούν τον δημόσιο πλούτο για τον πλουτισμό των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό ξετυλίγεται μπροστά μας με διάφορους Πάτσηδες, με διάφορους κύριους και κυρίες, η κ. Πιτσίκα, η κ. Κούτση, η κ. Νικολάου, ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ, μια σειρά από στελέχη που έχουν διοριστεί σε Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κ. Πιτσίκα είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη που αναδείκνυε «άριστους» στην αρχή στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ και αργότερα στον κρατικό μηχανισμό και έπαιρνε απευθείας αναθέσεις για αυτή τη δουλειά, αλλά ταυτόχρονα δίνοντας και τη δυνατότητα να δημιουργούνται θέσεις στον κρατικό οργανισμό πολλαπλάσια αμειβόμενες από τις υπόλοιπες, για να στέλνονται εκεί άνθρωποι του κομματικού μηχανισμού. Μίλησε για «πρωτοφανή» κατάσταση αλλά και «περίτεχνη», καθώς «σε αυτό είναι δεξιοτέχνες και άριστοι, στο να βρίσκουν τρόπους για να βγάζουν χρήματα για τους δικούς τους ανθρώπους λεηλατώντας τον δημόσιο πλούτο».

  Για τον αν ήξερε ή όχι η κυβέρνηση για την περίπτωση Πάτση, σημείωσε ότι «το ζήτημα έχει αναδειχθεί εδώ και δύο χρόνια με δημοσιεύματα, υπήρξε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για απευθείας αναθέσεις 1 εκατ. που πήρε ο εν λόγω βουλευτής της ΝΔ από τα ΕΛΤΑ». Πρόσθεσε ότι «ο κ. Πάτσης είχε πολύ στενές σχέσεις με μια σειρά κυβερνητικά στελέχη και την οικογένεια Μητσοτάκη, είναι κουμπάρος του κ. Πέτσα, ο κ. Πέτσας δεν ήξερε με τι ασχολείται ο κουμπάρους του; Η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν μέχρι πρότινος συνεταίρος του. Κερασάκι στην τούρτα: είχαν βάλει ως συντονιστή του τμήματος της ΝΔ για την πολιτική σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον υιό του κ. Πάτση».

  Κατόπιν αυτών υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για περιπτωσιολογία αλλά για «σχέδιο, βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Γιατί υπάρχουν εκατοντάδες Πάτσηδες, εισπρακτικές εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί με σχέδιο να κάνουν αυτή τη δουλειά».

  Καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν αυξηθεί, έχει αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος στη χώρα και πως τα κόκκινα δάνεια πέρασαν σε μια νύχτα από τις τράπεζες στα funds με έδρα στο εξωτερικό μέσω διαφόρων servicers, με ποσοστό περίπου μισό της τιμής.

  Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε καταφέρει να διατηρήσουμε πτωχευτικό κώδικα που προστάτευε την πρώτη κατοικία. Και σήμερα χωρίς τρόικα μια από τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέσω αυτής της διαδικασίας των funds και των servicers». Επισήμανε ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση και η απάντησή της ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολιτευτική γυμναστική και ότι δεν έχει θέσεις. Είπε ακόμη ότι οι νομοθετικές δικλείδες ασφαλείας που είχε πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσαν στα funds και τους servicers.

  «Είναι ένα σχέδιο λοιπόν που έχει αρχή, μέση και τέλος, που σε συνδυασμό με την τρομακτική αναδιανομή που γίνεται για εισοδήματα των μεσαίων και των αδύναμων προς όφελος κάποιων ισχυρών είναι το τελειωτικό χτύπημα της μεσαίας τάξης που προεκλογικά αυτή υπήρξε η ‘σημαία’ της εκστρατείας του κ. Μητσοτάκη», υποστήριξε.

  Στο ερώτημα τι θα κάνει για τα κόκκινα δάνεια εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει κατατεθεί η πρόταση του κόμματος για έναν νέο πτωχευτικό κώδικα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει προτεραιότητα σε ρυθμίσεις που θα είναι ευνοϊκές όχι για τα fundsν αλλά για τους πολίτες που θα πρέπει να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία να ανακτήσουν την περιουσία τους». «Δεν θα είναι εύκολες οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε, αυτή όμως είναι η πολιτική μας βούληση, αυτή τη φορά είμαστε εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων». Πρόσθεσε σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ ακολουθήθηκε άλλη στρατηγική, όπως στην Κύπρο, όπου υπήρξε η δυνατότητα αυτό που γίνεται με τους servicers να γίνεται απευθείας με τους ιδιοκτήτες, δηλαδή αντί να παίρνουν μισοτιμής οι servicers, να δίνουν κάτι παραπάνω οι ιδιοκτήτες και να μπορούν να ρυθμίζουν το ακίνητο τους. Μόνο 3% όσων επιχείρησαν να ρυθμιστεί το δάνειο τους εξωδικαστικά έχουν καταφέρει να πάρουν ρύθμιση σήμερα», είπε.

  Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Eurostat θα βγάλει τα αποτελέσματα για το αν σχέδιο Ηρακλής, οι εγγυήσεις που δόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο θα καταγραφούν λογιστικά έστω σε πρώτη φάση στο δημόσιο χρέος». Δηλαδή, σχολίασε, «η ατζαμοσύνη των κυβερνητικών επιλογών μπορεί σε λίγες μέρες και επισήμως να χρεώσει το δημόσιο χρέος 19 δισ. ευρώ.

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ