Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

Τεράστια δικαστική νίκη Δημήτρη Μπεκιάρη και Periodista.gr – Η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του διευθυντή του...

Periodista Με ένα σκεπτικό - καταπέλτη και μία απόφαση - μνημείο (Με τον αριθμό 9402/2022, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) για την προστασία της Ελευθερίας του...
More

  Latest Posts

  «Ακροβασίες» για τον αποκλεισμό νέας Χρυσής Αυγής: Με νομικές… αλχημείες η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη να κατέβει στις επόμενες εκλογές

  Mε νομικές ακροβασίες η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκλείσει από τις επικείμενες εκλογές το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί και είναι φυλακισμένος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων της Βουλής, για να επιτύχει νομοθετικά τον αποκλεισμό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς χθες σχετικά με τη νομοθετική διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη, είπε: «Οφείλουμε ως κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας προσφέρει το Σύνταγμα, να αποτρέψουμε την ανακήρυξη όσων κομμάτων και υποψηφίων είναι στελέχη εγκληματικών οργανώσεων. Αυτό θα κάνουμε και αναμένουμε επ’ αυτού τη στάση του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου».

  Τη νομοθετική ρύθμιση είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», λέγοντας: «Οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι η πρόταση αυτή τα λέει όλα».

  Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έχουν ήδη ενημερωθεί και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι δεν θα γίνεται ανακήρυξη κομμάτων πίσω από τα οποία υποκρύπτονται στελέχη εγκληματικών οργανώσεων.

  Το θέμα δεν είναι τόσο απλό
  Ωστόσο, το θέμα δεν φαίνεται ότι είναι τόσο απλό, καθώς υπάρχουν και απόψεις που λένε ότι μια νομοθετική απαγόρευση μπορεί να προκαλούσε αντίθετα αποτελέσματα και θα ήταν προτιμότερο το κόμμα αυτό να καταδικαστεί στην κάλπη από τους ίδιους τους ψηφοφόρους.

  Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος υποστήριξε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι το πολιτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα, βάσει του Συντάγματος, να εμποδίσει την κάθοδο στην εκλογική αρένα υποδίκων ή αχυρανθρώπων τους που θα ηγηθούν μιας τέτοιας προσπάθειας. Αιτιολογώντας τη θέση του, υποστήριξε ότι το άρθρο 29 ορίζει ρητά ότι «η οργάνωση και δράση των κομμάτων οφείλει να υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», αποκλείοντας από την εκλογική διαδικασία τα κόμματα που λειτουργούν ως προπέτασμα εγκληματικής οργάνωσης.

  Η διατύπωση της διάταξης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι προς την κατεύθυνση που λέει ο κ. Αλιβιζάτος, ούτως ώστε να θέτει εκτός εκλογικής μάχης το κόμμα Κασιδιάρη, ακόμη και στην περίπτωση που εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του κόμματος όχι ο ίδιος, αλλά κάποιος άλλος. Ειδικότερα, λέγεται ότι το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου που ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που μετέχουν στις εκλογές θα κρίνει, με βάση τη νέα διάταξη, αν το κόμμα υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗnewsbreak.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ