Αίσθηση και σοβαρά ερωτήματα από τη δήλωση Μητσοτάκη για βοήθεια προς τη Βουλγαρία

Ερωτήματα προκύπτουν μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με το είδος της βοήθειας της Ελλάδας προς τη Βουλγαρία σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στην επίσημη ανακοίνωσή του Μαξίμου αναφέρεται ότι το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ κατά την οποία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα».

Ωστόσο, η δέσμευση Μητσοτάκη έρχεται τη στιγμή που όχι μόνο υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την επάρκεια του φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά την ώρα που η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτο το πάρτι αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας προς όφελος των παρόχων.

Αργότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας, δήλωσε ότι «η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες στην ΕΕ και αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας». «Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει. Όμως η απάντηση της ΕΕ θα είναι άμεση, ενωμένη και συντονισμένη», πρόσθεσε η ίδια.

Τις υποψίες ότι η Ελλάδα ενδέχεται να παράσχει φυσικό αέριο στη γειτονική χώρα έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν καλά το ζήτημα, σημειώνει ότι «η Αθήνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βουλγαρία αντιστρέφοντας τη ροή του αγωγού TurkStream», προς τη γειτονική χώρα όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο εν λόγω αγωγός μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Μαύρης Θάλασσας, Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι ήδη τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες, κόντρα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις και συμφωνίες με τη Ρωσία, έχουν πληρώσει σε ρούβλια για την εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία, σύμφωνα με το αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, άλλες 10 ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις