Ποιο θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές; Η ανάλυση του δημοσκόπου Θωμά Γεράκη της Marc

Ανοιχτή βλέπει τη 2η θέση για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc, Θωμάς Γεράκης. Mίλησε για ανατροπή που οφείλεται στην αυξημένη συσπείρωση που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριό του αλλά και στην κάμψη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο βλέπει και σταθερή πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στο χώρο του κέντρου.

«Υποτίθεται ότι οι ευρωεκλογές αφορούν την εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό αυτή την έννοια όμως, υπάρχουν και κάποιες, θα έλεγα λογικές εξηγήσεις, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι θα ψηφίσει έχοντας στο μυαλό της την εσωτερική ατζέντα. Προφανώς οι εκλογές είναι δεύτερης τάξης, δηλαδή δεν κρίνεται κάτι σημαντικό και ουσιαστικό για τη διακυβέρνηση της χώρας μας. Είναι λίγο πιο χαλαρή η ψήφος και έτσι όπως καταγράφονται οι συσχετισμοί των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις προφανώς το ερώτημα δεν είναι ποιο κόμμα θα τις κερδίσει. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχει ένα ενδιαφέρον αλλά και κάποια στοιχεία τα οποία καθιστούν κρίσιμες αυτές τις εκλογές και για την εγχώρια πολιτική σκηνή» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Σταθερή πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στο χώρο του κέντρου». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Γεράκης, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ διατηρεί το ισχυρό προβάδισμά της και αυτό φαίνεται από τρία πράγματα: πρώτον, από τη δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σε σχέση και με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, δεύτερον, από τη σταθερή πρωτοκαθεδρία της στο χώρο του κέντρου και τρίτον, από την αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πείσουν ως μια καλύτερη εναλλακτική.

«Ανοιχτή η 2η θέση για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ» επισήμανε έπειτα ο κ. Γεράκης, στη πορεία της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο λέγοντας «η βασική διαφορά είναι στην αλλαγή της δεύτερης θέσης, η οποία θεωρώ όμως ότι ακόμη παραμένει ανοιχτή. Όντως εδώ έχουμε μια ανατροπή και θα έλεγα ότι οφείλεται στην αυξημένη συσπείρωση που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριό του δηλαδή, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές τη βλέπουμε πάνω από το 50%. Από εκεί και πέρα όμως, οφείλεται και στην κάμψη του ΠΑΣΟΚ, που θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή πληρώνει τη στάση του όχι μόνο στα πανεπιστήμια αλλά και σε όλα τα σοβαρά θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ξεκινώντας δηλαδή από την ψήφο των αποδήμων, πηγαίνοντας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, πηγαίνοντας στα πανεπιστήμια κτλ. Επίσης, νομίζω ότι ένας δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή τα φώτα της δημοσιότητας φαίνεται να ασχολούνται περισσότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Κασσελάκη, παρά με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη, που φαίνεται ότι δεν δημιουργεί τα γεγονότα και τις πρωτοβουλίες αυτές ώστε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, έχουμε αυτή τη διαφοροποίηση, αυτή την ανατροπή. Ωστόσο, θεωρώ, επειδή ακριβώς στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται και ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, ανοιχτή ακόμη η δεύτερη θέση».

Στο τέλος της συνομιλίας τους ο κ. Γεράκης υπογράμμισε στο δημοσιογράφο ότι εάν η ΝΔ κινηθεί πάνω από το 33% και με μια σημαντική διαφορά, αυτό θα είναι κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα απειλήσει την κυριαρχία της. Και είναι γεγονός ότι από τις μέχρι τώρα καταγραφές, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εφικτό (δηλαδή να αγγίξει τη ζώνη του 35%). Από την άλλη πλευρά όμως, επισήμανε ότι αν κινηθεί χαμηλότερα, τουτέστιν το ποσοστό γράφει δύο μπροστά αντί για τρία, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει το δρόμο για να αρχίζουν οι γκρίνιες από τους πολιτικούς αντιπάλους και ότι έχει να κάνει με τις δικές της επιλογές αλλά και με την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...